De meeste sporters plannen gemiddeld één keer per week een cheatmeal of cheatday, waarop ze maaltijden (of hoeveelheden) eten die normaal gesproken uit den boze zijn. “Kun je doen,” zegt Jasper Schmitz, FNBB Champion Benelux. “Alleen ik geloof er persoonlijk niet zo in. Een cheatday is in de meeste gevallen niet écht nodig.” Schmitz maakt liever onderscheid tussen een cheatmeal en een free meal. “Het verschil is dat bij een cheatmeal alles kan,” zegt hij. “Dus als je donuts, pizza en ijs wilt eten, leef je uit. Maar een free meal is een maaltijd die nog steeds gezond is en ongeveer binnen dezelfde macronutriënten valt als je normaal zou eten.”

Voorbeeld: als je normaliter 100 gram rijst met 150 gram kip eet, kan een free meal zijn: 200 gram zoete aardappel met 200 gram tonijnsteak.

“Cheatmeals en free meals kunnen je dieet en shape maken of breken,” legt hij uit. “Je kunt een free meal, afhankelijk van je doelen, vaker en makkelijker in je dieet plannen dan een cheatmeal.” Volgens Schmitz zijn cheatmeals in de praktijk vaker mentale breaks dan noodzaak. “In mijn leven zijn er slechts een paar redenen om überhaupt een cheatmeal in te lassen: een etentje met m’n droomvrouw, wanneer ik op vakantie in Italië ben en een echte pizza kan eten, of wanneer m’n lijf het nodig heeft als ik overtraind ben, te lang te weinig koolhydraten heb gegeten, om m’n metabolisme te stimuleren of na een fitness/bodybuildingwedstrijd.”

10 cheatmeal-tips

Wil je buiten bovenstaande redenen om toch vaker een cheatmeal eten zonder je dieet te verpesten en onnodig vet op te slaan? Dan zijn hier 10 praktische cheatmealtips van Jasper.

1. Een cheatmeal eet je buitenshuis. In een restaurant, bioscoop, friettent, etc. Wanneer je naar binnen loopt begint de cheat, wanneer je naar buiten loopt eindigt de cheat. "Vooral niet thuis doorgaan," zegt Schmitz. "Voor je het weet, is het een cheatday geworden."

2. Plan een cheatmeal. Wanneer je dit last-minute doet kan het stress opleveren en uit de hand lopen. Daarnaast voel je je tijdens en na een cheatmeal meestal top. "Deel dit moment dus met je geliefde, familie of vrienden - wel zo gezellig."

3. Plan nooit een cheatmeal zonder van tevoren te trainen. Bij voorkeur een grote spiergroep, of een spiergroep die wat achterblijft. “Meestal plan ik een cheatmeal na een flinke benentraining,” zegt Jasper. “Mijn lijf kan de extra calorieën na een dergelijke training wel gebruiken.”

4. Staat er een cheat op de planning? Dan kun je na je ontbijt beter rustig aan doen wat betreft koolhydraten en vetten. "Dit levert je meer ruimte op om te cheaten, zonder calorietechnisch helemaal overboord te gaan."

5. Zorg dat je rondom een cheat genoeg water drinkt, ook de dag erna. “Het doel is om je lijf de cheatmeal zo efficiënt mogelijk te laten verwerken,” zegt Schmitz. “Het streven is om je stofwisseling optimaal te laten draaien - water is hier een vereiste voor.”

6. Wil je het echt goed doen? Eet dan twee uur van tevoren een portie zure kool, benadrukt Schmitz. "Zure kool draagt bij aan een gezonde darmflora en is een goede bron van probiotica. Het verteren van je cheatmeal zal zo een stuk makkelijker worden voor je lijf."

7. “Drink een half uur voor je cheatmeal een paar koppen koffie of groene thee,” zegt Schmitz. “De cafeïne stimuleert je stofwisseling en zorgt ervoor dat je de maaltijd makkelijker kunt verwerken.”

8. Wanneer je een cheatmeal uitzoekt, kies dan een vette óf een koolhydraatrijke maaltijd. “De combinatie is een stuk heftiger en zal je vetpercentage geen goed doen,” zegt hij. “Bij twijfel kies je voor een koolhydraatrijke cheatmeal zoals pannenkoeken of sushi.”

9. Drink nooit alcohol bij je cheatmeal. Je lichaam verteert het eten hierdoor lastiger. “Zo sla je energie sneller op als vet,” legt hij uit.

10. The day after is net zo belangrijk als de dag zelf. “Je zit nu vol energie. Dit is natuurlijk een perfecte gelegenheid voor nog een intense workout,” zegt Schmitz. “Wanneer je aan het bulken bent en meer eet dan je lijf nodig heeft, kan je het beste de dag erna ook je koolhydraten en vetten wat omlaag schroeven. Zo’n 20 á 30 procent minder, om precies te zijn. Ben je aan het 'cutten' en eet je dus minder dan je lichaam nodig heeft, spring dan weer terug op je normale dieet en doe vooral niet te veel aanpassingen. Zelf vind ik het fijn om de dag erna ook wat extra cardio te doen of een sauna te pakken om het extra watergewicht dat m’n lijf vasthoudt eruit te zweten.”

instagramView full post on Instagram

Onthoud goed dat hoe vaker je cheatmeals eet, des te moeilijker het wordt om een dieet te volgen. Mentaal ga je steeds meer verlangen naar een cheatmeal. “Probeer jezelf liever een levensstijl en voedingspatroon aan te leren waarbij je geen break nodig hebt,” zegt Schmitz. “Dit werkt in mijn geval altijd beter dan wanneer ik een onmogelijk dieet probeer te volgen. Bezig zijn met sport, voeding & lifestyle moet gaan om fun, gezondheid en je fit voelen!”

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?