Ons draaiboek om de lekkerste burgers ooit te bouwen

Voeding

Tips en geheimen voor burger-perfectie.

Een perfecte burger herken je aan drie eigenschappen: ten eerste is-ie gegrild. Ten tweede heeft-ie een sappig jasje met een bevredigende korst aan de buitenkant. Ten derde moet je burger vooral heel simpel zijn. Less is more, als het om burgers gaat. Je kunt met smaken spelen om je burger af te maken, maar de basis moet in elk geval kloppen. Hier zijn de tips om een burger te perfectioneren.  

Stap 1: Ga voor de schouder

Vraag een slager om vleesadvies en hij zal je gegarandeerd Chuck (schouder) gehakt aanraden. De reden hiervoor is dat schouder meer marmering en vet heeft, wat de smaak zeker ten goede komt. Met 1100 gram maak je ongeveer 8 burgers.

1-chuck-beef

Stap 2: malen

Je eigen gehakt malen, geeft je volledige controle over wat er in je vlees gaat. Je kunt het door de slager laten doen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met een keukenmachine of gehaktmolen.

1. Snij het vlees in blokjes van 2 cm, leg ze op een bakplaat en koel het vlees gedurende 25 minuten in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat je vlees geen slijmerige bende wordt tijdens het maalproces.

2-cut-beef

2. Neem een kleine schaal en voeg 2 eetlepels zout toe, samen met wat gemalen zwarte peper en gedroogde ui, om hiermee de vlezige smaak te versterken.

3-beef-seasoning

3. Maal een paar blokjes vlees, gevolgd door een snufje kruidenmix. Herhaal dit tot al je vlees door de molen is geweest.

4-grind-beef

Stap 3: vorm je burgers

De sleutel tot succes is om het vlees zo min mogelijk aan te raken - wat een taaie burger voorkomt . Draai een aantal gehaktballen, ter grote van een tennisbal en plet deze tot een burger die breder is dan je broodje. Dit doe je allemaal kort voor het grillen. Burgers op kamertemperatuur zijn namelijk sappiger en krimpen minder dan koude burgers.

5-shape-patties

Stap 4: grill met geduld

Veel perfecte burgers gaan verloren op de grill zelf. De geheime tip voor een burger met de perfecte structuur, is om niets met ze te doen. Leg de burgers op een hete gril en laat ze aan hun sappige lot over. Raak ze niet aan met een spatel, hou de grill open en zorg dat ze op hun plek blijven. Uit onze test kwam naar voren dat burgers die slechts één keer omgedraaid worden, sappiger en smaakvoller zijn dan burgers die regelmatig worden omgedraaid.

1. voorzie je grill met wat keukenpapier van een laagje olijfolie. Leg het vlees op middelhoog vuur en zet een kookwekker voor 5 minuten.

6-wipe-grate

2. Als je kookwekker afgaat, flip je je burger en wacht je nog drie minuten tot het vlees klaar is.

7-flip-burger

3. De burger vertelt je wanneer-ie klaar is. Je ziet sappen en vloed naar buiten komen, wat zich laat vertalen naar: “Eet mij!”

8-burger-done

Stap 5: De laatste lekkernij

Rooster eerst je broodje om ‘m steviger te maken. Voorzie je broodje van een beschermende laag vet (roomboter, mayonaise), om een slap broodje te voorkomen. Daarna kun je smaken combineren om je burger nog verder te verrijken.

Bacon, Dijon mosterd, tomaten, Ketchup, kaas, BBQ-saus, chips en sla zijn altijd altijd geslaagde keuzes.

9-burger-toppings

>> Weekend cheat: de dubbeldekker >

 

>> Weekend cheat: Bacon- en beefburgers >

 

Een bacon-herstelsmoothie niet lekker? Oh, zeker wel!
Deze milkshake levert centimeters extra. Niet rondom je middel, maar rond je armen.
Het zou heel logisch zijn dat je spieren meer groeien wanneer je meer eiwitten eet, toch? Nou, zo simpel zit je lichaam niet in elkaar. Er bestaat namelijk een maximale hoeveelheid eiwitten die je lichaam kan opnemen per maaltijd.
De Grote Calorie-handleiding: Alles over calorieën, macro's, hoeveelheden en hun werking.