Volgens Dr. Neal Barnard, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde, lijkt het eiwit caseïne (te vinden in zuivelproducten) verdacht veel op het pijnstillende (en zeer verslavende) medicijn morfine.

“Kaas is dus een soort zuivelcrack,” zegt Dr. Barnard. “Je hersenen reageren hetzelfde op caseïne als op andere drugs. Caseïne komt voor in alle zuivelproducten, maar vooral in kaas. Telkens als je een nieuw stukje kaas naar binnen werkt, moet je deze stof afbreken,” legt Dr. Barnard uit.

“Caseïne is een soort ketting van aminozuren. Wanneer je lichaam deze ketting afbreekt, splitten de schakels niet helemaal,” zegt dr. Barnard. “Ze blijven aan elkaar hangen in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen. Hoe minder van deze onderdelen overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten,” aldus dr. Barnard.

Bron: hln.be

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?