Nieuw onderzoek geeft ons nóg een reden om van een eitje op zijn tijd te genieten. Door elke dag een ei te eten wordt de kans op een hart- of vaatziekte verlaagd.

Uit een grootschalig onderzoek in China werden de gegevens van 400.000 Chinezen bekeken. Personen die elke dag een ei aten, hadden in vergelijking met mensen die geen eieren aten 18% minder kans op overlijden als gevolg van hart-of vaatziekten.

Van de 400.000 deelnemers aan het onderzoek at 13% op het legtempo van de kip – 1 ei per dag. Vervolgens werd de gezondheid en fysieke gesteldheid negen jaar lang in de gaten gehouden. De gegevens van de ei-eters werd vergeleken met de gegevens van de mensen die geen eieren aten. Wat bleek? De mensen die geen eieren aten kregen gemiddeld genomen vaker last van een hart- of vaatziekte en stierven ook vaker als gevolg van een dergelijke ziekte.

De uitkomst van dit onderzoek mag toch wel enigszins verassend worden genoemd. Uit eerdere onderzoeken en volgens de schijf van vijf is drie eieren per week de max, omdat de eierdooier een negatief effect kan hebben op het cholesterolgehalte in je bloed. De dooier van een ei bevat maar liefst zo’n 200 milligram cholesterol.

Deze onderzoeken zijn volgens de onderzoekers vaak klein van omvang en daarom kan niet expliciet worden bewezen dat eigeel een verhoogd cholesterolgehalte veroorzaakt. Wel zeggen de onderzoekers dat het een observerende studie betreft, waarbij geen rekening is gehouden met alle overige risicofactoren op hart- en vaatziekten.

Via NU.nl

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?