Is bevroren vis net zo gezond als vers?

Voeding

Hangt ervan af.

Zoals ze in Noorwegen zeggen: niets heeft zoveel haast als dode vis. En als we het volgende onderzoek mogen geloven, is die Noorse gezegde keiharde waarheid. Het Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES) heeft onderzocht hoe lang het duurt om verse vis in de schappen te krijgen en wat dat met kwaliteit doet. Dit waren hun ontdekkingen.

3 dagen

Gemiddeld duurt het volgens de onderzoekers drie dagen alvorens verse vis in de winkels ligt - wat zowel voor de vis als voor de consument best aan de lange kant is. Toch hoeft drie dagen (of langer) geen probleem te zijn als de vis netjes is ingevroren. ‘Maar dat gaat toch ten koste van de kwaliteit?’ vraag je je waarschijnlijk af. Nou, dat blijkt reuze mee te vallen, zeggen de onderzoekers. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat de kwaliteit van bevroren vis net zo goed was als de verse variant. We herhalen het nog even: net zo goed als de verse variant. 

Toch is niet alle bevroren vis gelijk. Om de kwaliteit te garanderen, dient de vis wel op de juiste manier verwerkt te worden. Zo moeten de vissers hun vangst gelijk aan boord invriezen voordat bacteriën hun slag kunnen slaan of rigor mortis optreedt. Vervolgens dient de vis gedurende de rest van het verwerkingsproces ook bevroren te blijven. Indien dit lukt, is de bevroren variant kwalitatief gelijkwaardig. 

 “Ik hoop dat deze resultaten de ogen openen voor diepvriesvis,” zegt onderzoeker Moen Tveit. “In sommige gevallen is diepvriesvis zelfs nog beter dan verse vis, aangezien het vaak een paar dagen duurt voordat verse vis in de schappen ligt.” Dit doet volgens haar geen deugd voor de kwaliteit.

Conclusie

Kortom, voel je vooral niet bezwaard om vis uit het diepvriesvak te kopen. Dit scheelt enorm in de prijs en je levert niet in op kwaliteit; ervan uitgaande dat de vis wél op de juiste manier verwerkt is. 

Gerelateerd: Dit gebeurde er toen ik een jaar lang elke dag vis at

Stil je honger met deze pannenkoeken voor snel spierherstel.
Zorg dat je juist geïnformeerd bent wanneer je graag gezond wilt eten.