Is Airfryen écht gezonder dan normaal frituren?

Voeding

Gebakken lucht, op de goede manier.

Telkens verschijnen nieuwe, trendy en verantwoorde eetgelegenheden met baanbrekende concepten; maar zo snel als ze komen, lijken ze ook weer te gaan. Want hoe booming gezond eten ook is, het is niet altijd wat we willen. Neem bijvoorbeeld de ouderwetse snackbar: deze is al jaren onverbeterd en zit al zo lang als jij kunt herinneren op dezelfde plek met hetzelfde vertrouwde eten – en waarschijnlijk ook hetzelfde interieur. Zelden zie je er één uit het straatbeeld verdwijnen. Kroketten en frikandellen zitten nou eenmaal ingefrituurd in onze samenleving.

>> Frituren voor fitte mannen >

Wat wel opvalt, is dat thuisfrituren steeds minder populair wordt. Frituurpannen verkopen bijna alleen nog aan studentenhuizen en aan personen die grenen meubelen als ‘mooi’ beschouwen - wat niet zo gek is, aangezien bezorgdiensten tegenwoordig sneller zijn dan zelf in de vetlucht bakken. Toen kwam ineens de air fryer, een kek apparaat met het label ‘gezond’ en de goeie oude vertrouwde smaak van frituursel. Klinkt als een goudbruingebakken combi, maar is dat ook zo? 

Gebakken lucht

Je eerste gok, qua gezondheid, is waarschijnlijk in het voordeel van de airfryer. De airfryer bakt wel met hete lucht, maar is als product bepaald géén gebakken lucht. Een air fryer gebruikt namelijk minder vet om producten te bereiden – 70 procent minder zelfs. Bij friet komt dat neer op een vermindering van 45 calorieën per 100 gram, blijkt uit onderzoek in het European Journal of Lipid Science and Technology.

Ook maakt een airfryer bepaalde antioxidanten als vitamine C minder kapot dan bij gewoon frituren het geval is. In het onderzoek ging dit om friet, maar deze resultaten kunnen ook bij andere producten en antioxidanten het geval zijn.  

En de smaak?

Het zal je verbazen dat er zelfs een wetenschappelijke studie is gedaan naar de smaakbeleving van air fryer frieten. Allereerst waren de luchtgebakken rakkers net iets plakkeriger dan de gefrituurde varianten. Al werd dat volgens het testpanel wel gecompenseerd door de extra krokante bite van de air fryer friet. Wat betreft geur en smaak, kon trok de air fryer wel weer aan het kortste eind. Al viel de nasmaak van de air fryer wel weer beter in de smaak bij het testpanel.

Eindconclusie

Goed nieuws voor de liefhebbers van verse frieten. Een air fryer is dus absoluut beter voor je dan de ouderwetse frituurpan. Alleen kun je natuurlijk niet spreken van gezond; eerder gezonder. Air fryen is eigenlijk nog steeds frituren, alleen in een net iets meer verantwoorde vorm. Maar of je een frikadel nou door engelenhanden in de zuiverste, calorievrije olie laat bakken, onder toeziend oog van Jamie Oliver, het is en blijft altijd een frikadel. En zo is dat ook voor de air fryer: wat je erin stopt wordt niet ineens gezonder.

 Dus als je iets gezonder wilt eten, zonder afstand te doen van je o zo gekoesterde frituursel, dan is een air fryer een prima keuze.  Als je echter gezond wil zondigen (gezondigen), ga dan liever voor ovengebakken zoete aardappelfriet met yoghurtmayonaise. Scheelt weer een frituurpan kopen. 

Je denkt dat je het onder de knie hebt? Think again.
Je hebt je doperwten altijd verkeerd bewaard.
Glutenvrij eten? Misschien beter van niet.