Nieuw onderzoek toont aan dat vier of meer porties gebakken, gekookte en/of gepureerde aardappelen, friet of chips per week werd geassocieeerd met een groter risico op een hoge bloeddruk (wat weer wordt geassocieerd met aankomen).

Ondertussen werd een portie aardappelen verwisselen met groenten zoals spinazie en broccoli in verband gebracht met een lagere bloeddruk.

Toch zijn deze onderzoeken niet per se slecht nieuws voor de aardappel. “Aardappels zijn niet de vijand,” zegt diëtist Alex Caspero. “Het is vooral belangrijk hoe we ze eten. Hoewel we groenten graag puur eten, pureren of frituren we onze aardappels het liefst. Daar komt een flinke klodder boter of frituurvet, room en jus bij kijken.

Maar, aardappels hoeven niet onze vijand te zijn. In een onderzoek in Journal of the American College of Nutritionontdekten onderzoekers dat wanneer mensen gezonde recepten aanhouden, ze gewicht verloren terwijl ze vijf tot zes porties aardappelen per week eten. Dat zijn veel aardappels, mensen.

Kan je je niet herinneren wanneer je voor het laatst een aardappel zonder schuldgevoel at? Whatever. Hieronder vier manieren waarop ze je kunnen helpen je doel te bereiken.

1. Ze voorkomen dat je te veel eet

Aardappels staan als nummer 1 op de lijst van verzadigende voedingsmiddelen. Je kunt kiezen: of je eet 7 croissants, of één goede aardappel. Van allebei zit je even vol. Geen hogere wiskunde, toch? De reden dat ze zo goed vullen is omdat ze 4,7 gram vezels bevatten, wat ongeveer hetzelfde is als een appel. Plus, aardappels zijn rijk aan resistent zetmeel, wat ruimte inneemt en je spijsvertering vertraagt. Hierdoor zit je langer vol, zegt Caspero. De gemidddelde aardappel bevat ook zo’n 4,3 gram eiwit. Niet zoveel als een kippenborst, wel veel meer dan de meeste groenten.

2. Ze bevatten ongelooflijk weinig calorieën

Die gemiddelde aardappel bevat maar 163 kcal. Zoals we eerder al zeiden: het gaat erom hoe je ‘m bereidt. Veel van de kcal absorbeert ons lichaam overigens niet eens, dit komt door het resistente zetmeel dat ons lichaam moeilijk kan verteren. Handig.

3. Ze kunnen je sportprestaties een boost geven

Aardappels zijn vaste prik onder de koolhydraten-etende atleten. Dit komt doordat ze je van brandstof voorzien, precies op de manier die je nodig hebt voor betere workouts en resultaten, zegt Caspero. Tijdens high-intensity of duursporten, zijn je bloedsuiker en spierglycogeen je lichaams eerste energiebron. Dat is waarom, volgens onderzoek van Sports Medicine, koolhydraten je marathontraining beter kunnen laten verlopen. En betere prestaties = meer verbrande kcal = meer spieren.

Aardappels bevatten ook meer kalium dan bananen. Genoeg van die electrolyten binnenkrijgen is essentieel voor een goede spierfunctie.

4. Ze zijn enorm complex

Eén reden dat aardappels een slechte reputatie hebben, is omdat ze een zetmeelproduct zijn. Maar zetmeel is niet altijd slecht. Het is namelijk een complexe koolhydraat, wat helpt bij gewichtsverlies. Het is goed voor je bloedsuikerspiegel en voorkomt insulineresistentie, zegt Caspero. Bam!

Eet aardappelen in plaats van geraffineerde koolhydraten zoals wit brood en witte pasta. Makkelijk, toch? Resultaat gegarandeerd.