Als fanatiek sporter weet je als geen ander dat eiwitten de heilig graal tot spiergroei vormen. Zonder de aminzoruren waaruit eiwitten bestaan, blijven je spieren zonder brandstof. Dan kun je trainen tot je een ons weegt, maar zonder resultaat. Doe jezelf daarom een plezier en lees je in: hieronder vind je alles wat je moet weten over eiwitten.

Alles wat je moet weten over eiwitten

Neem onderstaande informatie tot je, doe er je voordeel mee, en onderhoud je spieren als nooit te voren. Bij deze: alles wat je moet weten over eiwitten.

Zo breekt je lichaam eiwitten af

Zie je spieren als bundels lange vezels. Door te trainen veroorzaak je microscheurtjes in je spieren, die je immuunsysteem een seintje geven hun reparatieteam te sturen. De bouwmaterialen - aminozuren - worden gebruikt om de beschadigde gebieden dicht te plamuren. En dat doe je met eiwitten.

Zodra je bord leeg is, scheiden enzymen in je maag en dunne darm het eiwit af van de peptiden. Je lichaam gebruikt deze ketens van aminozuren als stenen en cement om spiervezels te bouwen. Hoe harder je traint, hoe meer eiwitten je nodig hebt. De aminozuren repareren je hongerige spieren. Maar wat als je lichaam eiwitten niet helemaal goed kan afbreken? Dat zie je terug in je urine.

Wat betekent het als er eiwitten in je urine zit?

Als je lichaam eiwitten niet goed kan afbreken, zie je dit terug in je urine. Wanneer je eiwitten eet, krijg je ook bijproducten van stikstof binnen die je nieren vervolgens moeten afbreken. Wanneer je een normale hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt, plas je dit gewoon uit – geen probleem. Wanneer je heel veel eiwitten eet moeten je nieren harder werken om van deze stoffen af te komen.

Ook kan het zijn dat je nieren niet goed werken, bijvoorbeeld vanwege diabetes, waardoor je lichaam eiwitten niet goed opneemt. Een vervelende aandoening als krachtsporter. In plaats van dat je lichaam eiwitten opneemt, komen ze in het urinoir terecht - met spierverlies tot gevolg. Denk je dat dit bij jou 't geval is? Neem bij twijfel contant op met de huisarts voor een urinetest.

Lees ook: De 10 beste plantaardige eiwitten voor de vegan sporter.

Waar zitten veel eiwitten in?

Je kunt je nieren flink aan het werk zetten door veel eiwitten te consumeren. Maar goed, die eiwitten heb je ook nodig om je spieren te herstellen na een zware training. Waar zitten veel eiwitten in? Eiwitten zitten in allerlei producten, zelfs in groenten. Echt eiwitbommen zijn bijvoorbeeld een groot scala aan dierlijke producten, maar bijvoorbeeld ook peulvruchten en noten - en dan pak je nog micro's mee ook! Nog meer inspiratie nodig? Dit zijn 5 producten met verrassend veel eiwitten.

Kun je teveel eiwitten binnenkrijgen?

Kortweg: ja. Zoals we al zeiden moeten je nieren harder aan het werk als je veel eiwitten binnenkrijgt. Als gezond persoon kan dit niet heel veel kwaad, maar een teveel is nooit goed, ook niet bij eiwitten. Er zit een maximum aan wat je spieren kunnen gebruiken om te herstellen. De rest van je eiwitten zijn gewoonweg overbodige calorieën. Daarnaast is de bijkomende winderigheid van teveel eiwitten ook geen pretje. Meer weten over een teveel aan eiwitten? Dit zijn de gevaren van teveel eiwit.

Hoe eet ik voldoende eiwitten per dag?

Je kunt dus teveel eiwitten binnenkrijgen, maar ook zeker te weinig. Dat leidt tot de vraag: hoeveel gram eiwit moet je per dag consumeren? Daar is een simpele formule voor: probeer voor onderhoud minstens 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Zware trainingsdag? Mik dan op 1.5 gram tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag. Bedenk dat het richtlijnen zijn, om je spieren in ieder geval van genoeg brandstof te voorzien. Meer weten? Hier lees je hoeveel eiwitten je eten om spieren op te bouwen.

Hoe zit het met plantaardige eiwitten?

Dierlijke producten zijn zéker niet nodig om spierballen te kweken. Niet voor niets bleek uit onderzoek dat mensen die een plantaardig voedingspatroon hadden (zonder calorie beperking) meer lichaamsvet verbrandden, terwijl ze tegelijkertijd spieren opbouwden. Tijd dus om plantaardige eiwitten aan je dieet toe te voegen. Denk hierbij aan peulvruchten, bonen, erwten, linzen, soja, granen, rijst, en havermout. Meer inspiratie nodig? Deze 10 plantaardige voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten en vezels.

Wat is een goede bron van eiwitten?

Grote kans dat je denkt aan een eiwitten uit een ui, maar eieren zijn nogal hoog in cholersterol. Dus, waarom niet gewoon een eiwitshake? Deze kan zowel plantaardig als op basis van whey. Een eiwitshake is bij uitstek de manier om in een keer een flinke hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen (zonder bijkomstig cholerstol), en gemakkelijk te tweaken naar jouw smaak (en makkelijk mee te nemen). Even geen zin in je standaard eiwitshake? Probeer dan eens dit eiwitpoeder waarmee je de heerlijkste zomerse shakes maakt.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?