Voor de gezonde carnivoor is een correcte voorbereiding en behandeling van het vlees cruciaal. Dat betekent ook dat je goed let op de hygiëne, zodat je niet tot middenin de nacht hoeft te ‘genieten’ van je rauwe tartaartje…
In de veehouderij krijgt het vee uit angst voor het behandelen of voorkomen van infectieziekten op grote schaal antibiotica toegediend. Maar vormt het gebruik van deze antibiotica geen gevaar voor mensen?
Veel mannen aarzelen om orgaanvlees op het menu te zetten. Maar er zijn genoeg culinaire specialisten die orgaanvlees als hart, nieren en lever op hun juiste waarde weten te schatten. Roland Veldhuijzen, chef-kok van restaurant Tante Koosje in Loenen a/d Vecht (1 Michelinster) geeft vier van zijn keukengeheimen prijs:
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Zet een koekenpan op het vuur en snijd ondertussen het vetrandje rondom het vlees door, die zou anders als een elastiek het vlees bol laten trekken. Bestrijk het vlees aan één kant met zout, peper en olie. Leg de steak met de geoliede kant in de pan, en laat hem 2 tot 3 minuten met rust. Het sist en vult de keuken met rook, maar geen paniek. Haal hem uit de pan, bestrijk de andere kant met peper, zout en olie en laat die 2 tot 3 minuten bakken.
Rood vlees heeft jarenlang moeten opboksen tegen een dubieuze reputatie; het wordt gelinkt aan hart- en vaatziekten en kanker. Is het werkelijk zo erg? We vroegen het dr. Ellen Kampman, universitair hoofddocent aan de divisie Humane Voeding van Wageningen Universiteit.