Dit is waarom je eten met koolhydraten én vetten verreweg het lekkerst vindt

Voeding

Samen zijn ze sterker dan alleen.

Ons brein is een wonderlijke machine. Nog steeds worden er nieuwe ontdekkingen gedaan over dit ingewikkelde menselijke mechanisme. Zo heeft een onderzoek in het Journal Cell Metabolism aangetoond dat het beloningscentrum van de hersenen voeding dat zowel hoog in vetten als in koolhydraten is, hoger waardeert dan voeding dat slechts een van de twee voedingsstoffen bevat.

Aan het onderzoek namen 206 volwassen mensen deel die een inschatting moesten maken van de caloriewaarde van voedingsmiddelen. De deelnemers aan het onderzoek konden heel accuraat een inschatting maken van voedingsmiddelen die vetten bevatten, terwijl ze de caloriewaarden van koolhydraatrijke voedingsmiddelen heel slecht konden inschatten. Gemiddeld genomen overschatten de deelnemers de caloriewaarden van voedsel als het zowel koolhydraten als vetten bevatte.

Vervolgens moesten de deelnemers geld bieden op het voedingsmiddel dat ze het liefst naar binnen zouden werken. Opvallend genoeg kozen de meeste deelnemers voor een voedingsmiddel dat beide voedingsstoffen bevatte. Gedurende dit proces ondergingen de deelnemers een hersenscan. De scans toonden aan dat de voedingsmiddelen die zowel vetten als koolhydraten de grootste beloning opleverde in het beloningscentrum van de hersenen. Dit terwijl er in potentie zoetere of energierijkere voedingsmiddelen tot de beschikking waren.

Gerelateerd: Kun je beter minder vet of koolhydraten eten om droger te worden?

De onderzoekers wijten deze inschattingsfout aan het feit dat er van oudsher nog geen voedingsmiddelen bestonden die zowel vet-, als koolhydraatrijk waren. Dergelijke voedingsmiddelen als donuts die zowel veel vetten als koolhydraten bevatten, zijn er nog maar 150 jaar. Ons brein kan de activatie van voeding dat zowel vet als koolhydraatrijk is simpelweg niet aan, omdat de menselijke fysiologie dit nog niet heeft ontwikkeld. Daar zullen we dus nog een paar eeuwen op moeten wachten – go evolutie!


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Stil je honger met deze pannenkoeken voor snel spierherstel.
Zorg dat je juist geïnformeerd bent wanneer je graag gezond wilt eten.