De drie seconden regel: feit of fabel?

Voeding

Goed nieuws voor de knoeiers onder ons.

Ben je net lekker aan het genieten van een welverdiende snack, maar door je enthousiasme en onhandigheid laat je je culinaire genot op de grond vallen. Gelukkig kun je nog van de rest genieten als je het binnen drie seconden weer opraapt. Maar in hoeverre gaat deze regel op? Nieuw onderzoek geeft hier voor eens en altijd uitsluitsel over.

Gerelateerd: Waarom je nooit moet eten van een bord waar een vlieg op heeft gezeten

Onderzoekers van de Manchester Metropolitan University hebben diverse voedingsmiddelen onderworpen aan een bacterietest. Hierbij lieten ze vijf verschillende voedingsmiddelen als ham, biscuits, gekookte pasta, jam, sandwiches en gedroogd fruit vallen, waarna ze deze na drie, vijf, of tien seconden weer oppakten. Vervolgens keken ze naar de aanwezige bacteriën op het voedingsmiddel. Uit de resultaten is gebleken dat zout, vet en verwerkt voedsel minder bacteriën van de vloer opnemen dan vers voedsel. Gekookte pasta en gedroogd fruit waren de twee voedingsmiddelen die het eerst besmet waren met bacteriën – binnen drie seconden hadden diverse bacteriën zich op het voedingsmiddel gehuisvest.

Zo werd bijvoorbeeld het bacterie genaamd pseudomonas op beide geïdentificeerd, een bacterie die urineweginfecties en bloedvergiftiging kan veroorzaken. Verder werd er klebsiella op de gedroogde vruchten aangetroffen. 

Ham had minder last van bacteriebewoning, omdat het is geconserveerd met zout en nitraten, waardoor de groei van de meeste bacteriën wordt voorkomen. Het brood en de jam vertoonden na verloop van tijd ook geen bacteriegroei, wat in verband kan worden gebracht met het hoge suikergehalte van de jam die de groei van micro-organismen niet ondersteund.

Hoewel dit behoorlijk goed nieuws is voor de knoeiers onder ons – ga het gezegde “van de vloer eten” niet te letterlijk nemen, maar een gevallen snack kan in sommige gevallen gewoon binnen drie seconden nog worden opgegeten.


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Stil je honger met deze pannenkoeken voor snel spierherstel.
Zorg dat je juist geïnformeerd bent wanneer je graag gezond wilt eten.