Over sport en voeding is al ontzettend veel geschreven, en over veel dingen zijn wetenschappers het nog altijd niet eens. Er zijn echter een paar basisregels waar niemand omheen kan. Onderstaande mythes gaan daar volledig aan voorbij. Waarom? Geen idee. Wat we wel weten, is dat je erbij gebaat bent om een rechtsomkeert te maken zodra de zoveelste ‘deskundige’ je vertelt dat je koolhydraten moet mijden als de pest. Welke theorieën je nog meer met een gerust hart links kunt laten liggen, lees je hieronder.

Alle calorieën zijn gelijk

Je lichaam verwerkt niet elk type voedsel op dezelfde manier. Eiwitten, vetten en koolhydraten hebben allemaal een ander effect op je hongergevoel, bloedsuikerspiegel en hormonale reacties. Eén calorie aan eiwitten is dus niet hetzelfde als één calorie aan suiker. Bijvoorbeeld: een stuk gegrilde kipfilet van 250 calorieën boost je stofwisseling en vermindert hongergevoelens, terwijl een blikje frisdrank van evenveel calorieën een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt en je humeur en energieniveau negatief kan beïnvloeden.

Gewichtsverlies is een lineair proces

Je gewicht wisselt gedurende de dag, afhankelijk van wanneer je jezelf weegt, hoeveel vocht je vasthoudt en wat je onlangs gegeten hebt. Zelfs over de periode van een week kun je veel verschil zien, zowel positief als negatief. Zeker als je aan het experimenteren bent met een nieuw voedings- en/of trainingsschema. Wanneer je je afvalproces over een langere periode bekijkt, zul je daarom pieken en dalen zien – geen rechte lijn. Laat je dus niet ontmoedigen als de weegschaal na drie dagen nog steeds je streefgewicht niet heeft laten zien.

Supplementen helpen je bij het afvallen

Afvalsupplementen zijn over het algemeen niet effectief, zonde van je geld dus. Belooft de man in het reclamespotje je een gestroomlijnd figuur, zónder dat je daarvoor je voedingspatroon aan hoeft te passen? Dat klinkt niet alleen te mooi om waar te zijn, dat ís het ook. Trap er niet in.

Gewichtsverlies draait puur om wilskracht

Of je al dan niet afvalt is afhankelijk van je levensstijl en genen. Focus je je alleen op wilskracht? Dan heb je bij voorbaat al verloren. De enige manier om je lichaam blijvend te veranderen is door ermee samen te werken en rekening te houden met je persoonlijkheid en erfelijkheden.

Je moet minder eten en meer bewegen

In eerste instantie klinkt dit best logisch. En dat is het ook wel. Tegelijkertijd is het echter ook ontzettend kort door de bocht. Tijdens een afvalproces spelen er namelijk veel meer factoren mee dan slechts sport en voeding. Ben je bijvoorbeeld een emotie-eter? Dan zul je eerst een gezonde manier moeten vinden om met je emoties om te gaan. Tegen zo’n iemand zeggen dat ‘ie ‘gewoon minder moet eten’ is alsof je een depressief persoon vertelt om ‘gewoon blij te zijn’. Als het zo makkelijk was, waren we allemaal ripped.

Koolhydraten maken je dik

Mensen eten al eeuwenlang koolhydraten. Door minder carbs te eten – met name suiker – zul je inderdaad afvallen, maar je hebt nog steeds gezonde koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Haal ze uit niet-zetmeelrijke groenten en peulvruchten (bonen) en probeer pasta’s en brood zoveel mogelijk te vermijden.

Vetten zijn slecht

Vet gaat al decennia lang gebukt onder een slechte reputatie. Maar zolang je er niet te veel van eet, word je van vet heus niet vet. Sterker nog: je lichaam heeft het nodig én je eten gaat er lekkerder van smaken. Net zoals bij koolhydraten geldt ook hier: je hebt goede en slechte vetten. Een bittergarnituurtje staat dus niet gelijk aan een avocado.

Diëten is de sleutel tot succes

Als je wilt afvallen, is het uiteraard van doorslaggevend belang dat je je eetpatroon aanpast. Jezelf allerlei beperkingen opleggen, is echter niet de manier om blijvend gewichtsverlies te bewerkstelligen. Ja, je zult er in het begin misschien veel door afvallen, maar volhouden doe je het niet. Van alle mensen die op dieet gaan, zit het verloren gewicht er bij 85% van hen binnen twaalf maanden weer aan. Diëten is dus inderdaad effectief, maar niet voor lang.

Lightproducten zijn goed voor je

Kijk goed op de verpakking als je iets koopt en laat je niet verleiden door schreeuwerige marketingteksten. Producten met veel onnatuurlijke ingrediënten kun je het beste vermijden. Je zult ervan versteld staan hoeveel suiker, ongezonde oliën en andere middelen er zijn toegevoegd aan de ‘light’-producten die je regelmatig eet en drinkt – ook al beweren sommige daarvan nog zo ‘natuurlijk’ en ‘biologisch’ te zijn.