Hoe kun je in hemelsnaam een goed multivitamine-supplement kiezen als er 20 verschillende soorten in het schap staan? Het enige antwoord is: lees de verpakking.

Het shoppen naar supplementen kan een overweldigende taak zijn, maar als je je huiswerk doet en weet wat je nodig hebt, zal je koopervaring niet eindigen met een huilbui en een - door onzin - geplunderde bankrekening. Weet wel dat supplementen bedoeld zijn om je voedingsstoffen aan te vullen en nooit ter vervanging van een gezond mag dieet dienen.

1. Multivitamine als een gezondheidsverzekering

Of je nou eet als een voedingsdeskundige, of precies het tegenovergestelde, muilti-vitamine is altijd een goede stap richting een betere gezondheid.

“Elke multivitamine is beter dan geen multivitamine,” zegt Heather Mangieri, voedingsdeskundige bij de Academy of Nutrition and Dietetics. “Het is echter geen vervanging van bijvoorbeeld fruit, maar een aanvuling op je dieet.”

Je moet het zien als een soort extra verzekering. Als je een vitaminetekort hebt, kan deze pil je daarbij helpen. Zelfs bij goede gezondheid is het een mooie buffer, voor de zekerheid. Bij twijfel dus altijd doen.

2. Meer is niet altijd beter

Ondanks het feit dat de maatschappij ons vaak anders doet geloven, is meer niet altijd beter – en vooral als het om supplementen gaat. Als je echter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid blijft, kan er weinig mis gaan.

“Je lichaam heeft bepaalde nutrienten zeker nodig, maar een overschot kan in sommige gevallen problemen veroorzaken,” zegt Mangieri. Zo zijn bodybuilders vaak geneigd om te veel vitamine D te slikken, met de hoop dat dit hen meer testosteron oplevert. Leuk gedacht in theorie, maar in de praktijk zijn er grenzen.

3. Merknamen zijn onbelangrijk

Pak twee merken uit het schap, draai ze om en vergelijk de labels. Wat je hier ziet moet uiteindelijk doorslaggevend zijn voor je keuze; niet het merk zelf. Kijk naar de percentages van nutriënten en zoek wat je nodig hebt. De verhoudingen zijn immers veel belangrijker dan het merk zelf.

“Je hoeft niet voor de duurste te gaan, maar voor degene die dekt wat jij nodig hebt,” zegt Mangieri. “Een vergelijking doen tussen potten scheelt je niet alleen geld, maar levert je ook de geruststelling op dat je het juiste product in huis haalt."

4. Je kunt etiketten vertrouwen

Vaak zijn we geneigd om zelf te bepalen wat goed voor ons is. Zelf kun je je lichaam natuurlijk beter inschatten dan iemand anders dat kan. Toch adviseert Mangieri wel om de etiketten te vertrouwen rondom het gebruik en de dosis.

“Doe vooral gewoon wat op het etiket staat. In 99 procent van de gevallen is dat wat voor jou zal kloppen,” zegt Mangieri. “Bedrijven lopen niet graag risico’s met betrekking tot hun producten, dus je kunt ervan uitgaan dat wat er op het label staat juist is.

5. Externe partijen testen vaak de kwaliteit

Het is goed om in acht te nemen dat supplementen heel soms vervuild kunnen zijn met onnodige stoffen of andere ongein. Daarom is het goed om supplementen te kiezen die zijn goedgekeurd door onafhankelijke, externe partijen. Het kan nooit kwaad om producten even door je zoekmachine te halen, of bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit te checken. Het merendeel zal zeker kloppen, maar checken is een kleine moeite als het om gezondheid gaat.

6. Hoe je eiwitpoeder gebruikt is belangrijker dan het type

Bij eiwitpoeder zijn er net als multivitaminen, meer varianten dan je ooit nodig zult hebben. Mangieri adviseert daarom om te kijken hoe je het wilt gebruiken, in plaats van welk type poeder je nodig hebt.

“Ik ben van mening dat het voordeel van kwalitatieve eiwitten, is dat het je kan helpen om je eiwitinname beter te verspreiden,” zegt Mangieri. Als we ouder worden, willen we onze spiermassa zo goed m0gelijk behouden – mannen met name, dienen daarom genoeg eiwitten binnen te krijgen. Begin de dag daarom altijd met eiwitten en zorg dat je door de dag heen op meerdere momenten iets binnenkrijgt – bijvoorbeeld via eiwitshakes. Ook hierbij geldt: eiwitpoeders werken als aanvulling, niet als vervanging van een gevarieerd dieet.

7. Supplementen kunnen botsen met medicijnen

Voordat je een nieuw supplement in je leven introduceert, is het goed om eerst te kijken naar de medicijnen die je al neemt.

“Voedingssupplementen zijn niet altijd risicovrij onder bepaalde omstandigheden, “ zegt Mangieri. “Als je bijvoorbeeld last van diabetes of hypertensie hebt, kan een onschuldig supplement soms nare bijwerkingen opleveren.”

8. Hetzelfde supplement kan soms anders werken

Ieder lichaam is anders, wat betekent dat één supplement soms anders werkt bij verschillende personen. Als je bijvoorbeeld een vitaminetekort hebt, kan een supplement enorme voordelen hebben. Als je hokjes echter al zijn aangevinkt op het gebied van vitamines, zal datzelfde supplement vervolgens geen voordelen opleveren.

“B12 is een populair vitaminesoort en staat er om bekend energieboosts te geven,” zegt Mangieri. “Als je echter geen tekort hebt, zal het weinig zoden aan de dijk zetten.”

Als een vriend van je zweert bij een supplement, kun je er daarom niet per definitie van uitgaan dat het ook voor jou zal werken. Daarom is het goed om onderzoek te doen of met je (huis)arts te praten wat goed voor je is.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?