5 dingen die je moet weten over eiwitten

Voeding

3. Meer is niet altijd beter

Eiwit is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Het helpt je een verzadigd gevoel geven, maar bouwt en onderhoudt ook spiermassa. Volgens voedingsdeskundige Carolyn Brown zijn er echter ook nog een hoop vragen en misvattingen rondom eiwitten. Tijd om die de wereld uit te helpen.

1. Je bent wat je eet

“Eet kwaliteitsproducten,” zegt Brown. Ga bij voorkeur opzoek naar producten die grasgevoerd, wild of biologisch zijn – in plaats van alleen eiwitpoeders naar binnen te werken. Wij adviseren bronnen als kip, rund, zalm, schelpdieren en witvis. Eiwitpoeder is niets mis mee, maar maak er niet je dagelijkse basis van.

2. Eiwit is niet alleen voor je spieren.

Hoewel eiwitten helpen om gains te maken, zijn ze volgens Brown ook nodig voor je botten, kraakbeen, bloed, sexlust en hormonen.

3. Meer is niet altijd beter

“Je kunt doorgaans niet veel meer eiwitten opnemen dan 25-35 gram per maaltijd,” zegt Brown. “Een halve koe opeten tijdens je lunch gaat je dus echt niet meer spiermassa opleveren.”

4. Kijk naar de eiwitbron

Volgens Brown is het ook goed om ook de andere ingrediënten van je eiwitten niet te vergeten. “Wanneer je wilde zal eet, krijg je veel omega-3 binnen. Maar, wanneer je eiwitrepen eet, krijg je naast eiwitten veel suiker en kunstmatige ingrediënten binnen.” Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen.

5. Een beetje diversiteit is beter

Kip en broccoli is heerlijk spul, maar om dat elke dag te eten is wat veel van het goede. Probeer een beetje te variëren met andere eiwitbronnen, om zodoende ook andere vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Eend, mosselen, kreeft of hertenvlees zijn gedegen alternatieven om mee te variëren.

 Gerelateerd: Deze negen producten bevatten de beste eiwitten


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Supersnel megaveel eiwitten op je sneetje brood
Zeg maar dag tegen spierpijn!
Het weekend smaakte nog nooit zo goed. 
Steeds meer sporters kiezen voor een low-carb dieet. Brood en pasta zijn de vijand. Zit je er ook over te denken om koolhydraatloos door het leven te gaan? Lees dan eerst dit even.
Een extreem verslavend en makkelijk zalmrecept voor je keto-receptenboek
Een heuse traktatie na een zware training – en nog gezond ook!