20 onderschatte gezondheidsproducten

Voeding

Een gezonde dosis #foodspiration. 

Om gezond te leven hoef je echt niet in te leveren op smaak, plezier of variatie. Wij helpen je op weg – met 20 onderschatte gezondheidsproducten. 

01. Emmentaler

Diverse recente onderzoeken tonen aan dat kaas in feite een superfood is. Volgens tijdschrift Nutrients bevat vooral de Zwiterse variant de probiotica die je nodig hebt voor een sterk immuunsysteem en een stressbestendiger lichaam. Kunnen we mee leven.

02. Cappuccino

Je bestelt alleen zwarte koffie omdat dat zo lekker kleurt bij je ochtendstemming? Toch maar eens een cappuccino proberen. Want koffie werd al gelinkt aan een kleinere kans op darmkanker, leverziektes en depressies, maar het zou ook botafbraak in de hand werken. Met een flinke scheut melk ga je dit tegen.

03. Poussin

Poussin, een slagersterm voor jonge kip, is een prima optie voor een gezonde lunch. Dit jonge vlees bevat namelijk minder vet en meer eiwitten dan zijn oudere equivalent. Ga wel voor een biologische variant: die bevat meer voedingsstoffen en geven je toch een wat beter gevoel over jezelf.

04. Dulse

De Ieren gebruiken deze roodalg al eeuwen als katerremedie. Hoewel het misschien niet meteen aantrekkelijk klinkt, heeft deze vezelrijke zeewiersnack qua smaak opvallend veel weg van bacon. Dulse bevat daarnaast iodine, wat de werking van je schildklier en cognitieve functies ondersteunt.

05. Gin uit het vat

Gin bevat weinig allergie-opwekkende sulfieten en beschermt je straks dus tegen hooikoorts. Andere belangrijke bestanddelen: de jeneverbes, vol antioxidanten als flavonoïden, en het ontstekingsremmende alfa-pineen. Neerlandsch’ oudste drank jenever biedt dezelfde voordelen.

06. Melkchocolade

Het is niet nodig om een bitter blok met 80% cacao weg te werken om de gezondheidsvoordelen ervan. Onderzoek van tijdschrift Heart toont aan dat consumptie van melk én puur bijdraagt aan een kleinere kans op aderverkalking. Eet 2 tot 6 kleine porties per week. Onthoud wel dat een vulling van karamel en zeezout waarschijnlijk afbreuk doet aan die gezondheidsvoordelen.

GettyImages-535414786

07. Tijm

Dit kruid is meer dan het perfecte ingrediënten om indruk mee te maken als je lamsbout serveer. Onderzoekers van de University of Tabriz in Iran ontdekten dat tijm je uithoudingsvermogen verbetert. Geen after-dinner-dips meer, dus. Tijm groeit overigens prima op een warme vensterbank.

08. Kippenlever

Italiaanse wetenschappers ontdekten dat vitamine B5 de opbouw van plaque in de aderen flink afremt. 3 keer raden welke Franse lekkernij veel vitamine B5 bevat. Oui, kippenlever. Het bevat zelfs 4 keer zoveel B5 als avocado. Toch maar eens proberen dan.

09. Sumak

Je herkent de frisse, zurige smaak van sumak waarschijnlijk uit Oosterse gerechten. Sumak staat hoog op de ORAC-lijst van gezonde kruiden, wat betekent dat het veel antioxidanten bevat. Dit poeder helpt daarmee ziektes voorkomen én vertraagt tekenen van veroudering.

10. Melk

Melk is goed voor elk. Hoewel de meningen over rauwe melk nogal verschillen en wetenschappers er niet uit zijn, blijkt uit recent onderzoek dat rauwe melk meer antilichamen, wei-eiwitten en goede bacteriën zouden bevatten. Liever niet? Gepasteuriseerde melk is ook gezond – het zit vol calcium, eiwitten en vitamines B2 en B12.

11. Chinese paddenstoelen

Chinese paddenstoelen staan niet voor niets al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking: ze bevatten polysachariden, koolhydraten die je weerstand een boost geven en je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Lekker in je rustdag-risotto.

Chinese_

12. Ramen

Deze hippe Japanse fastfood heeft zijn weg gevonden naar Nederland. En dat is goed nieuws. Het bevat namelijk bouillon dat getrokken is van botten en dus collageen bevat, wat vol zit met het aminozuur glycine. Dit verbetert de gezondheid van je gewrichten, helpt je beter te slapen en kan zelfs je huid gezonder maken.

13. Poké bowls

Sushi is zó 2016: je slankste lunchoptie is de poké bowl – hipper en een stuk gezonder. Poké bowls worden namelijk geserveerd met groenten en verse marinade in plaats van bewerkte rijst. Daarbij bevat het gezonde omega-3 vetten, die cognitieve achteruitgang tegengaan en de kans op een beroerte verkleinen.

14. Ontbijtspek

Bewerkt vlees heeft een slechte reputatie, maar het enkelvoudig onverzadigde vet in ontbijtspek is hetzelfde gezonde vet dat je vindt in olijfolie. Het is daarnaast een goede bron van niacine, vitamine B12, zink en kalium. We raden je wel aan om je vlees bij de slager te halen, zodat je weet waar het vlees vandaan komt. Zo haal je het gezondste spek in huis.

15. Teff

Teff is misschien wel het best bewaarde geheim van Ethiopische langeafstandsrenners. Dit graan is een bron van eiwitten, net als zijn populaire neefje quinoa. Ideaal dus voor wie minder vlees en meer eiwitten wil binnenkrijgen. Het zit ook vol mangaan en magnesium, ijzer en vitamine B6, die je energielevel op peil houden. Handig als je nog even moet.

16. Zeekraal

Deze zoute, asperge-achtige zeegroente bevat essentiële mineralen, zoals kalium en magnesium, en B-vitamines die je energie geven. De beste geheime krachtpatser van zeekraal: fucoidan, dat ontstekingsremmend werkt. Houd je visnet maar in de schuur, zeekraal is ook bij de supermarkt te krijgen.

GettyImages-531202911

17. Witte miso

Witte miso heeft het afgelopen jaar zijn plek veroverd in de keuken: de gefermenteerde pasta wordt gebruikt in salades, zalmgerechten, marinades en houdt je tikker langer aan het tikken. Witte miso bevat namelijk meer bloeddrukverlagende fytonutriënten dan andere miso-varianten. Je vindt het in de toko bij je om de hoek.

 18. Ghee

Ghee is een soort geklaarde boter, maar dan met meer vitamine A, D, E en K dan de Nederlandse variant. Ghee heeft bovendien een hoger rookpunt dan olijfolie (252°C), wat betekent dat er weinig vrije radicalen vrijkomen als je je biefstukje bakt in deze Indiase boter.

19. Okra

Deze groente, ook wel bhindi genoemd, is vooral te vinden in currygerechten. Het bevat plantaardige eiwitten en calcium en magnesium om je spier- en zenuwfunctie gezond te houden. Onmisbaar tijdens je training, dus. Ook het perfecte ingrediënt om je soep mee te binden.

20. Eiwitijs

Oké, ijs zal nooit een superfood worden, maar dit dessert is wel de gezondste optie. Eiwitijs voorkomt dat je de bloedsuikerpiek krijgt die je normaal gesproken direct na je brain freeze krijgt. Kies eiwitijs met xylitol als zoetmaker en whey-isolaat voor kwalitatief goede eiwitten. Dan kun je (bijna) bijna onbezorgd van je toetje genieten.

Lees ook: 20 overschatte gezondheidsproducten


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Het zou heel logisch zijn dat je spieren meer groeien wanneer je meer eiwitten eet, toch? Nou, zo simpel zit je lichaam niet in elkaar. Er bestaat namelijk een maximale hoeveelheid eiwitten die je lichaam kan opnemen per maaltijd.
De Grote Calorie-handleiding: Alles over calorieën, macro's, hoeveelheden en hun werking.