Zo krijg je je witte sneakers weer helemaal wit

Stijl

So fresh and so clean.

Een paar blinkend witte sneakers staan goed bij elke outfit, zélfs wanneer je een fancy feestje hebt. Enige voorwaarde: ze moeten wel écht wit zijn. Yep, dat is lastig wanneer je te maken krijgt met modder, regen en feestjes. Met deze vijf trucs houd jij ze witter dan de tanden van Gerard Joling.

1. Stoot water en modder af

Wanneer je watermoleculen van je schoenen weet weg te houden, zal ook de daarbij behorende modder niet aan de stof blijven hangen. Gebruik dus altijd een beschermende spray voor de stof waar je sneakers van gemaakt zijn. Verwacht niet dat één keer spuiten je schoenen de komende 200 km gaan beschermen – de coating die je aanbrengt verdwijnt na verloop van tijd weer van je stappers. Dus: spray je schoenen elke keer in zodra je je schoeisel schoonmaakt.

2. Magische verdwijntruc

De Magic Eraser van Mr. Proper kunnen de leren en rubberen onderdelen van je schoenen redden. Doop de Eraser in water, poets je schoenen en veeg ze dan af met een natte doek. Let wel op: gebruik de Eraser alleen op de witte gedeeltes van je schoen, het kan namelijk de kleuren van de verf verpesten.

3. Bleek je veters

Je veters zijn ook onderdeel van je schoen, dus vergeet deze niet. Haal je veters uit je schoenen en schrob de ergste vlekken eraf met een tandenborstel. Hierna kun je ze in de wasmachine gooien. Was ze wel in een kussensloop of zakje, dan raken ze niet in elkaar verstrengeld.

Een andere optie: een mengsel van zeep, baksoda en een scheutje bleek toevoegen aan een kom water. Laat ze hier een paar minuten in trekken en wrijf het mengsel in de veters. (Draag hierbij wel handschoenen, het kan je huid namelijk flink irriteren.)

Spoel ze af met heet water en laat ze drogen aan de lucht. Wanneer je ze in de droger gooit, komen ze eruit als flosdraad.

4. Maak de zolen schoon met tandpasta

Koop een witte tandpasta met hydrogeenperoxide, een tandpasta met een kleurtje kan vlekken op je schoenen achterlaten. Schrob je zolen met een oude tandenborstel en de tandpasta, en veeg af met een vochtige doek.

5. Ja, er bestaat zoiets als schoenpoets voor witte schoenen

Bovenstaande manieren maken je schoenen schoon, maar alleen schoenenpoets verzorgt leren schoenen. Zie het als een dagcrème voor je schoenen.

Wrijf de schoenpoets in het leer met een katoenen doek, laat het een paar minuten opdrogen en veeg de schoenen dan af met een droge, zachte doek (of borstel, mocht je het echt goed willen doen). 

6. Poets de stof

Stoffen schoenen poets je met een mengsel van warm water, afwasmiddel (ongeveer 60 ml) en een heel klein drupje bleek. Doop een borstel in het mengsel en maak draaiende bewegingen. Spoel de borstel regelmatig uit in een bakje met helder water. Veeg de schoenen af met een vochtige doek en laat ze aan de lucht drogen. Je kunt krantenpapier in de schoenen doen om ze sneller te laten drogen.

Gerelateerd: Wanneer zijn je schoenen aan vervanging toe?

 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Heb jij niet overal evenveel haar op je kin? Vanaf nu wel.
Een greep uit grootmoeders huis-tuin-en-keukentips.
Je zou zelf bijna vergeten dat je ze hebt!
Tijd is schaars in deze barre jaren, en gevolg daarvan is dat je spiegel niet genoeg van jóuw tijd krijgt. Terwijl je meer winst, in keiharde centen, uit je uiterlijk kan halen.Een onderzoekje van Men’s Health bewees dat de meeste mannen van in de 30 gemiddeld nog geen 20 minuten aan hun uiterlijke presentatie besteden, inclusief scheerbeurt. Dat gaat ten koste van je presence én success. Persoonlijke verzorging heeft een directe positieve invloed op je maatschappelijke status (privé én zakelijk). Met andere woorden: alles wat je in de badkamer laat liggen, verlies je ook op de ladder. Onderzoek van de universiteit van Texas toonde zelfs aan dat de meest aantrekkelijke, goed verzorgde mannen tot maar liefst 17% méér verdienen dan hun minder gesoigneerde soortgenoten. Op een mannenleven zou dat gemiddeld zo’n 180.000 euro schelen. Een beetje investeren in personal care-producten én extra tijd voor de spiegel levert je sowieso altijd netto winst op. Bekijk de gallery voor het stappenplan om meer winst uit je uiterlijk te halen.