Zo kies je het perfecte t-shirt voor je lichaam

Stijl

Je hebt t-shirts, en je hebt t-shirts. 

Natuurlijk zijn we er helemaal vóór een goed maatpak (daarvoor verwijzen we je door naar onze Esquire-collega’s), maar een perfect t-shirt is de basis van bijna elke outfit. En laten we eerlijk zijn: negen van de tien verkies je toch een comfortabel t-shirt boven een pak. Waarschijnlijk breng je meer tijd door in je t-shirt dan in welk kledingitem dan ook.

Waarom zou je dan niet wat extra aandacht besteden aan dat t-shirt? (Want geef toe: waarschijnlijk schaf je gewoon eens in de zoveel tijd een twaalfpak shirts aan bij Hema – that’s it.) Sommige t-shirts zijn nou eenmaal beter dan anderen, en er zijn tal van opties waardoor het lastig wordt om de perfecte te kiezen. Hieronder lees je welke het beste om jouw lichaam past en waarom.

1. Ten eerste: kies de perfecte fit
T-shirts staan alleen gespierde mannen goed? Zijn we het niet mee eens, maar we snappen wel waar dat idee is ontstaan. In een simpel t-shirt is de fit namelijk cruciaal, en mocht je wat gespierder zijn dan past een shirt je al snel beter.

Toch kan je ook met minder gespierde armen en een buikje wegkomen met een shirt – zolang je maar eerlijk tegen jezelf bent. Numero uno: de mouwen. Deze zouden tot ongeveer halverwege je bicep moeten komen. Vallen ze over het dikste gedeelte van je bovenarmen, dan zijn ze te lang. Ze moeten ook lichtjes op je armen aansluiten. Hammer curls gaan je echt niet helpen om uiteindelijk perfect in je shirt te passen.

Ben je slank? Kies dan een getailleerd shirt, anders word je er volledig door opgeslokt. Ben je wat meer gezet? Gun jezelf dan wat meer ruimte en ga zeker niet voor een getailleerd shirt. Mocht je je borst beter uit willen laten komen, kies dan voor een shirt die wat strakker zit om je bovenlichaam.

Tot slot moet je shirt een paar centimeter over je riem vallen. Niemand zou je buik moeten zien, maar je shirt moet ook niet tot over je kont vallen. Is de lengte van de mouwen goed? Dan is de lengte van het shirt meestal ook oké.

2. Dan: de juiste stof
T-shirts kunnen bestaan uit allerlei soorten stoffen, maar je kunt het beste kiezen voor een shirt van 100% katoen. Waarom? Het is zacht, sterk en ademend.

Er valt overigens ook wat te zeggen voor blends: een 50/50 polyester-katoenmix krimpt minder snel in de was en kreukelt minder snel. Het nadeel is dat de stof sneller kan gaan pluizen en je sneller zweet. Daarom kun je beter voor 100% katoen kiezen.

3. €50 voor een t-shirt? Misschien is ’t waard
We weten het, je vindt alles boven de €30 waarschijnlijk al veel voor een t-shirt. Toch hebben we een reden voor je om toch te kiezen voor de duurdere.

Het is makkelijk om een t-shirt te maken (daarom kosten de goedkoopste varianten met een beetje geluk €5), maar wanneer een shirt beter gezoomd is blijft hij beter in vorm en gaat-ie langer mee. We kunnen je vervelen met verhalen over enkele versus driedubbele naaldsteken, maar laten we gewoon kort zijn: meer geld is bijna altijd meer kwaliteit.

4. Het zakje is een simpele upgrade
Wat een t-shirt betreft is simpel meestal de juiste keuze. Maar een crewneck, normal fit, wit shirt kan eruitzien alsof je vanmorgen vergeten was om je overhemd erover heen aan te trekken. Gemakkelijke oplossing: kies voor een shirt met een ‘zakje’. Het geeft direct het idee dat je niet gisteren in hetzelfde shirt hebt hardgelopen, maar is nog steeds heel basic. Bovendien kan dat zakje nog heel goed van pas komen mocht je een zwembroek aanhebben en je geld of zonnebril ergens kwijt moeten.

5. V of geen V?
De meningen over V-halzen liggen behoorlijk ver uiteen. Laten we het zo zeggen: je lichaam zou je gids moeten zijn. Een crewneck maakt je postuur meer ‘vierkant’, dus ben je wat aan de ronde kant dan is dit een goede optie. Ben je heel lang en dun? Dan lijk je alleen nog maar dunner met een V-hals. Mocht je wat kleiner van stuk zijn en wat lengte willen toevoegen aan je verschijning, dan kan een V-hals wel een goede optie zijn.

Ga in geen geval te diep met de V. De punt van de V zou net iets onder je sleutelbeen moeten vallen, maar boven de denkbeeldige lijn tussen je oksels. 

Interessant: word je toch beter van duurdere gear of is het echt gebakken lucht? 
Nederlandse mannen: dit is jullie meest gemaakte stijlfout. Zo moet het wél.
Langs je kaaklijn scheren is geen goed idee. 
Niet iedereen is Harvey Specter, maar houd je reputatie hoog door deze richtlijnen op te volgen.