Dit is de juiste kleding voor een sollicitatiegesprek

Stijl

Wil je die baan? Lees deze tips. 

De goed sollicitatiegesprek begint bij de juiste kleding. Maar waar begin je? Een driedelig pak is (vaak) te veel van het goede, maar een spijkerbroek en t-shirt schreeuwen ook niet ‘ik ga hier even carrière maken’. Hieronder dus 11 tips om een sollicitatiegesprek goed te beginnen: met de juiste uitstraling. Harvey Specter zou je aannemen.

Kleed je voor de baan die je wilt

Het gaat niet om de positie die je nu vervult, maar de baan die je straks wilt hebben. Cliché, maar waar.

Kleed je voor succes, maar wordt niet arrogant

Wek niet de indruk dat je boven je positie staat of dat je geen noodzaak voelt om hard te werken en alles je komt aanwaaien. Laat alles wat goud is thuis, dat is voor later – als je CEO wordt.

Ga voor neutrale kleding

Te hard je best doen is ook niet handig. Heb je een sollicitatiegesprek bij een bank? Uiteraard ga je voor een pak. Ben je ontwerper? Doe dan je gewone kleding aan, maar kies wel voor een kwalitatief goed overhemd en eventueel een jasje.

Kijk naar wat de rest van je toekomstige collega’s dragen

Weet je niet waar je goed aan doet (joggingsbroeken zijn altijd een no-go)? Breng een bezoek aan je nieuwe werkplek, zo kom je erachter hoe de rest erbij loopt. Als je je daarnaar kleedt, zal degene die je sollicitatie afneemt je ook sneller bij het bedrijf vinden passen.

Vermijd een zwart pak

Je gaat niet naar een begrafenis. Grijs of blauw ogen een stuk vriendelijker en passen hoogstwaarschijnlijk ook beter bij je huidtint.

Negeer je stapel spijkerbroeken

Hartstikke leuk hoor, een spijkerbroek, maar niet vandaag. Ga voor een chino of een wollen broek (tenzij het buiten 30 graden is). In GEEN ENKEL GEVAL trek je een korte broek aan.

Draag identieke sokken

Twee verschillende sokken zijn not done. Je bent geen twaalf. Zorg ook dat de kleur bij je kleding past. Supermanlogo’s laat je achterwege.

Ga een week vantevoren naar de kapper

Veel kappers knippen je haar te kort en dat gaat ten koste van je ego. Je wilt geen onzekere indruk maken, dus ga je een week vantevoren naar de kapper, zodat je kunt wennen aan je Don Draper-look: kort, netjes, geloofwaardig.

Draag nette schoenen

Afgetrapte sneakers schreeuwen ‘don’t care’ en dat wil je niet. Poets je schoenen desnoods, maar draag op z’n minst fatsoenlijk schoeisel met veters.

Je holy grail

Een wit overhemd is altijd goed. Graag niet-doorschijnend en zonder hemd eronder, dat kan echt niet.

 

Via Esquire.nl

Coverfoto: Tumblr.com

Heb jij niet overal evenveel haar op je kin? Vanaf nu wel.
Een greep uit grootmoeders huis-tuin-en-keukentips.
Je zou zelf bijna vergeten dat je ze hebt!
Tijd is schaars in deze barre jaren, en gevolg daarvan is dat je spiegel niet genoeg van jóuw tijd krijgt. Terwijl je meer winst, in keiharde centen, uit je uiterlijk kan halen.Een onderzoekje van Men’s Health bewees dat de meeste mannen van in de 30 gemiddeld nog geen 20 minuten aan hun uiterlijke presentatie besteden, inclusief scheerbeurt. Dat gaat ten koste van je presence én success. Persoonlijke verzorging heeft een directe positieve invloed op je maatschappelijke status (privé én zakelijk). Met andere woorden: alles wat je in de badkamer laat liggen, verlies je ook op de ladder. Onderzoek van de universiteit van Texas toonde zelfs aan dat de meest aantrekkelijke, goed verzorgde mannen tot maar liefst 17% méér verdienen dan hun minder gesoigneerde soortgenoten. Op een mannenleven zou dat gemiddeld zo’n 180.000 euro schelen. Een beetje investeren in personal care-producten én extra tijd voor de spiegel levert je sowieso altijd netto winst op. Bekijk de gallery voor het stappenplan om meer winst uit je uiterlijk te halen.