De beste manier om je (stoppel)baard te scheren

Stijl

Langs je kaaklijn scheren is geen goed idee. 

Dus, je hebt besloten om je baard te laten staan. Je hebt een redelijke mat aan stoppels gekweekt, en nu wordt het tijd voor je eerste onderhoudsbeurt. Je mannelijke besluit gaat direct gepaard met een lastig dilemma, want waar begint/eindigt je baard?

“Heb je niet echt een scherpe kaaklijn, dan kan je baard je gezicht een goede vorm geven,” zegt Jessica Candia, haarstylist bij Brooklyn’s Persons of Interest barbershop. “Al is dit wel lastig om zelf te doen.”

Heb je de neiging om de lijn van je baard direct onder je kaaklijn te trekken? Dan hebben we één simpel advies voor je: doe het niet. De onderkant van je kin onbedekt laten is op geen enkele manier flatteus. “Het kan er zelfs uitzien alsof je een dubbele kin hebt,” zegt Candia.

Wat vindt zij eigenlijk heter: baard of geen baard? >>

Wanneer je baard direct op je kaaklijn stopt, krijg je zo’n raar Jersey Shore-achtig streepje op je kin. Dit baardtype zag je vaak in de jaren ’90, en er is een reden dat deze trend de jaren ’00 niet heeft gehaald. Het probleem is: je moet ergens de grens trekken voor jezelf (behalve wanneer je baard op magische wijze perfect overloopt in je nek, zoals bij Brody Jenner hieronder).

A post shared by Brody Jenner (@brodyjenner) on

Loopt de lijn van je baard mooi recht door in je nek? Dan heb je genoeg aan een simpele fade om de lijnen iets ‘zachter’ te maken. “Maar bij mannen die wat meer haar hebben, komt het soms zelfs voor dat het haar in een lijn doorloopt op de borst. Die mannen moeten wel degelijk bij scheren.

Wat de perfecte lijn is om de grens van je baard te trekken? Die ontdek je zo:
Leg je wijsvinger op je adamsappel en ga met je vinger over je adamsappel heen totdat je het hoogste punt bereikt. Tot hier moet je baard ongeveer lopen.

Oke, nu moet je langs deze lijn trimmen. Wanneer je je hoofd naar achteren doet, ziet je neklijn er redelijk recht uit. Hij loopt van de ene kant van de kaak naar de ander. “Volg deze lijn zonder ‘m te veel rond te maken,” zegt Candia. “Het moet geen V-vorm worden. Je moet aan allebei de kanten van je kaken haar hebben.”

Gebruik een normaal scheermes of een kleine trimmer – de neklijn vereist wat precisiewerk. Overigens is er nog geen directe reden tot paniek, want een foutje onder je kin zie je niet zo snel.  Mocht je het echt verpest hebben, dan is het goed om te onthouden dat je baard 1cm per maand groeit (als je dit eet, groeit-ie nog sneller!). Dat betekent dat-ie binnen no-time weer aangegroeid is. 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Heb jij niet overal evenveel haar op je kin? Vanaf nu wel.
Een greep uit grootmoeders huis-tuin-en-keukentips.
Je zou zelf bijna vergeten dat je ze hebt!
Tijd is schaars in deze barre jaren, en gevolg daarvan is dat je spiegel niet genoeg van jóuw tijd krijgt. Terwijl je meer winst, in keiharde centen, uit je uiterlijk kan halen.Een onderzoekje van Men’s Health bewees dat de meeste mannen van in de 30 gemiddeld nog geen 20 minuten aan hun uiterlijke presentatie besteden, inclusief scheerbeurt. Dat gaat ten koste van je presence én success. Persoonlijke verzorging heeft een directe positieve invloed op je maatschappelijke status (privé én zakelijk). Met andere woorden: alles wat je in de badkamer laat liggen, verlies je ook op de ladder. Onderzoek van de universiteit van Texas toonde zelfs aan dat de meest aantrekkelijke, goed verzorgde mannen tot maar liefst 17% méér verdienen dan hun minder gesoigneerde soortgenoten. Op een mannenleven zou dat gemiddeld zo’n 180.000 euro schelen. Een beetje investeren in personal care-producten én extra tijd voor de spiegel levert je sowieso altijd netto winst op. Bekijk de gallery voor het stappenplan om meer winst uit je uiterlijk te halen.