5 wetenschappelijke redenen waarom kaal zijn jou een rasechte badass maakt

Stijl

“Ieder nadeel heb zijn voordeel,” zei Johan Cruijff ooit.

Verdomd, de wijze woorden van Cruijff zijn zelfs van toepassing op kaal worden. Nee, de meeste mannen zijn er niet per se blij mee, maar de volgende voordelen van een kale kop hebben zijn niet bepaald mis.  

Je komt zelfverzekerd over

De Universiteit van Pennsylvania heeft onderzocht wat de afwezigheid van een volle haardos voor invloed heeft op het mannelijk voorkomen. De Universiteit vroeg drie groepen deelnemers om bepaalde foto’s van mannen een cijfer te geven op basis van zelfverzekerdheid en dominantie.

Je raadt het al: kale mannen wonnen met vlag en wimpel. Studie-auteur Albert E. Mannes denkt dat het allemaal te maken heeft met het feit dat kale mannen vrede hebben met de afwezigheid van hun haar. “Er bewust voor kiezen om je haar af te scheren is een vorm van non-verbale communicatie, een manier om jezelf uit te drukken. Het brengt een duidelijk signaal over,” aldus de studie. Oftewel: het straalt zelfverzekerdheid en dominantie uit.

Je lijkt sterker en mannelijker

Uit hetzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat mannen zonder lokken vaker als sterk of mannelijk werden gezien dan heren mét een volle dos. Zo werden kaalkoppen ook maar liefst 13 procent sterker ingeschat. Het ging zelfs zo ver dat proefpersonen de kale mannen op een of andere – rare - manier langer inschatten dan hun harige leeftijdsgenoten – ruim 2.5 cm, om precies te zijn. Dat scheelt duidelijk meer dan een haar.

Betere onderhandelaar

Ook op zakelijk gebied ben je in het voordeel wanneer het je aan haar ontbreekt. Volgens Mannes draagt de dominante, zelfverzekerde houding ook bij aan jouw onderhandelingspositie. “Mannen met een kaal hoofd zijn beter in economische negotiatie ,” zegt hij. “De tegenpartij is doorgaans eerder geneigd is om zich ondergeschikt te stellen aan de dominantste man van het gezelschap.”

Meer testosteron

Eén van de redenen dat je haarlijn überhaupt is verdwenen, is ook meteen de reden dat je zo mannelijk overkomt. Kale mannen hebben namelijk hogere testosteronwaarden dan de gemiddelde man, blijkt uit onderzoek. Nog voordeel aan meer testosteron, is een snellere stofwisseling, stellen de onderzoekers - wat je sixpack ook weer ten goede komt.

Je lijkt intelligenter en eerlijker

Er is een reden dat Professor X uit X-Men altijd zo slim leek. Nee, het was niet alleen het feit dat hij hoogleraar was, ook zijn tekort aan haar speelde een rol. Althans, die conclusie hebben wij getrokken op basis van onderzoek van Barry University in Florida. Volgens het onderzoek worden mannen zonder haar namelijk intelligenter geschat door anderen. Daarnaast kwam kaalheid ook hun eerlijkheid ten goede – altijd mooi meegenomen, niet?

Bonus: Meer tijd en geld

Nee, van dit laatste puntje hebben we geen wetenschappelijk bewijs, maar kaal zijn levert je zowel tijd en geld op, en dat zal elke haarloze man kunnen beamen. Denk eens aan al die dure haarproducten die je niet hoeft te kopen, al die kappersafspraken die je niet hoeft te maken en alle minuten die je niet voor de spiegel hoeft door te brengen omdat je haar niet goed zit. Geen haar hebben levert je tijd op om met andere dingen bezig te zijn – een badass compensatie-baard, bijvoorbeeld.

Gerelateerd: Dit moet je weten over kaal worden


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Heb jij niet overal evenveel haar op je kin? Vanaf nu wel.
Een greep uit grootmoeders huis-tuin-en-keukentips.
Je zou zelf bijna vergeten dat je ze hebt!
Tijd is schaars in deze barre jaren, en gevolg daarvan is dat je spiegel niet genoeg van jóuw tijd krijgt. Terwijl je meer winst, in keiharde centen, uit je uiterlijk kan halen.Een onderzoekje van Men’s Health bewees dat de meeste mannen van in de 30 gemiddeld nog geen 20 minuten aan hun uiterlijke presentatie besteden, inclusief scheerbeurt. Dat gaat ten koste van je presence én success. Persoonlijke verzorging heeft een directe positieve invloed op je maatschappelijke status (privé én zakelijk). Met andere woorden: alles wat je in de badkamer laat liggen, verlies je ook op de ladder. Onderzoek van de universiteit van Texas toonde zelfs aan dat de meest aantrekkelijke, goed verzorgde mannen tot maar liefst 17% méér verdienen dan hun minder gesoigneerde soortgenoten. Op een mannenleven zou dat gemiddeld zo’n 180.000 euro schelen. Een beetje investeren in personal care-producten én extra tijd voor de spiegel levert je sowieso altijd netto winst op. Bekijk de gallery voor het stappenplan om meer winst uit je uiterlijk te halen.