Denk je erover om weer een relatie met je ex te beginnen? Hieronder een aantal vragen die je jezelf kunt stellen (en bespreken met je ex) voor je weer een relatie met hem of haar instapt.

1. Waarom lukte het de eerste keer niet?

Wanneer je ex je smeekt om terug te komen of jij besluit dat je een fout hebt gemaakt, is het cruciaal om je te herinneren waarom het in de eerste plaats niet werkte. In veel gevallen kan hetgeen waardoor jullie relatie stukliep nog steeds een probleem zijn. Denk aan verschillende normen en waarden, een slechte communicatie, geestelijke gezondheidsproblemen, een gebrek aan aantrekkingskracht of een onbevredigend sexleven.

Reflecteer op waarom je weer bij elkaar terug wilt komen. Als het uit gemakzucht is, om andere mensen gelukkig te maken – zoals familie – of omdat je denkt dat niemand anders ooit van je kan houden, zullen deze redenen uiteindelijk alsnog leiden tot een gefaalde relatie. Een aantal vragen die je jezelf vervolgens kunt stellen, zijn:

- Wat hebben jullie beiden geleerd over jezelf als individu en als partners toen jullie een relatie hadden?

- Wat is er sinds jullie breuk verandert waardoor jullie geloven dat het deze tweede keer anders zal zijn?

- Over wat ben je nu bereid compromissen te sluiten?

- Hoe zien jullie allebei jullie toekomst samen?

- Waarom zijn jullie samen sterker dan alleen?

Wees niet bang om deze moeilijke gesprekken aan te gaan en leg jezelf geen druk op om een directe beslissing te nemen.

2. Wat zijn de redenen dat jullie absoluut niet meer bij elkaar moeten komen?

De duidelijke redenen zijn: als je ex je emotioneel of fysiek mishandelde. Soms overtuigen mensen met weinig zelfvertrouwen zichzelf ervan dat ze de liefde niet waard zijn, dus settelen ze voor iemand die ze niet respecteert of op waarde schat. Een andere reden dat je niet weer bij elkaar moet komen is jaloezie. Na een breuk is het normaal om weer te gaan daten. Dit kan een uitdagend zijn, vooral als je ex sneller weer gaat daten dan jij. Herinner jezelf eraan dat het normaal is om weer in anderen geïnteresseerd te zijn wanneer iemand anders je aantrekkelijk vindt – dat is de menselijke natuur. Maar interpreteer jaloezie niet als een teken dat je een fout hebt gemaakt.

Waarschijnlijk heb je opgemerkt dat ontrouw niet als reden om niet weer samen te komen wordt opgegeven. Hoewel dit een veel voorkomende reden voor een breuk is, kan je er wel weer bovenop komen – vaak zelfs sterker. Mensen zijn heel verschillende in welke mate ze iemand kunnen vergeven, dus dat hangt volledig af van wat jij als dealbreaker ziet.

3. Wat zijn goede redenen om weer terug bij je ex te komen?

Vaak komen mensen weer succesvol bij elkaar wanneer de initiële breuk kwam door een verkeerde timing of een lange afstand. Bijvoorbeeld: misschien waren jullie nog jong toen je elkaar ontmoette, maar wilde je nog wat meer leven en datingervaring opdoen voor je een levenslange verbintenis aan zou gaan, dus ging je ieder je eigen weg. Misschien ging je studeren in het buitenland of kreeg je een baan aangeboden aan de andere kant van ’t land. Dit soort breuken zijn waarschijnlijk wederzijds ontstaan omdat jij en je partner allebei geen tijd of energie hadden om een langeafstandsrelatie te onderhouden. Je moet weten dat je je relatie prioriteit moet maken om ‘m te laten slagen, en dat vereist een hoop zorg en aandacht. Soms moet je eerst je leven op orde hebben zodat je op een plek in je leven belandt waarin je iemand kan behandelen zoals diegene verdient. Het komt erop neer dat als je een succesvolle langeafstandsrelatie wilt, je er elke dag je prioriteit van moet maken. Dus tenzij je in de situatie verkeert waarin je dit kan, is er nog steeds een grote kans dat ’t niet gaat werken.

4. Moeten jullie tijd zonder elkaar doorbrengen voor jullie weer een relatie beginnen?

Je mist je ex, je bent zelfs bijna obsessief en krijgt de breuk niet uit je hoofd. Je mist elkaar, en dat is normaal – zeker als jullie langere tijd hebben gedatet. Maar voor je überhaupt kunt nadenken over een leven samen, is er ruimte nodig. Evenals gezonde grenzen en tijd afzonderlijk van elkaar, zodat je je hoofd leeg kunt maken en een rationele beslissing kunt nemen. Een breuk heeft impact op neuropsychologisch niveau, van hetzelfde kaliber als afkicken van drugs. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat mensen die zeiden dat ze innig verliefd waren, dezelfde actieve hersengebieden hadden als mensen die verslaafd zijn. In principe ben je dus verslaagd aan je partner.

Wanneer je door een break-up gaat moet je afkicken van je ex en kan je door een depressie, slapeloze nachten, angstgevoelens, fysieke pijn en veranderingen in je eetlust ervaren. Ook kunnen bepaalde mensen, plaatsen en dingen die je aan je ex doen denken dit gevoel triggeren en een ‘terugval’ veroorzaken, waardoor je misschien te vaak WhatsAppt, belt of zelfs voor zijn of haar deur gaat staan om diegene op te wachten. Dit komt doordat je dopamine-aanmaak, wat je beloningssysteem is, nog steeds actief is en liefdesgevoelens vasthoudt, al ben je niet langer samen.

Zorg dat je eerst over deze verschijnselen heen bent voor je rationeel beslist of je deze persoon in je leven wilt. Je hebt tijd nodig om te helen, wat vereist dat jullie een periode niet met elkaar spreken. Een ex-vrije omgeving is een must. Neem deze tijd om de chemie in je hersenen en emoties weer terug naar de basis te brengen, zodat je jullie relatie realistisch kan gaan inzien voor je nadenkt over het goedmaken.

5. Hoe gaan we samen vooruit met een nieuwe relatie?

Om te zorgen dat jullie een gelukkige en bevredigende relatie hebben, is het noodzaak om te vergeven, te vertrouwen en samen vooruit te komen. Vergeving betekent accepteren wat er in het verleden is gebeurd, en het niet langer tegen je partner gebruiken. Vergeving vereist dat je de dingen die je pijn hebben gedaan loslaat, en je ex je hart weer toevertrouwt. Vertrouwen wordt gecreëerd wanneer jullie beiden daad bij woord voegen en beloftes nakomen. Woorden verliezen betekenis wanneer gedrag ze niet ondersteunt. Dit betekent dat jullie met de tijd een gevoel van veiligheid en zekerheid in jullie relatie opbouwen. Jullie – samen als koppel – moeten weten dat jullie op elkaar kunnen terugvallen voor steun, bescherming en een gevoel van saamhorigheid. Je moet elkaar allebei op de eerste plek zetten, dan pas komen vrienden en werk.

Als je hierover nadenkt, geloof je dan echt dat je ex – en jij - aan deze fundamentele dingen kan voldoen? In de juiste relatie zitten je hart en je hoofd op één lijn.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?