Foto: Getty

Moet je haar vader anno 2018 nog om haar hand vragen of niet?

Sex

MH’s onderzoek biedt een helpende hand (pun intended).

De man (of tegenwoordig soms ook vrouw) die op één knie gaat, de bruid die something old, new, borrowed and blue draagt en een kersvers koppel dat met blikken aan de auto wegrijdt: bij het aanzoek, de bruiloft en het huwelijk komen heel wat mooie gebruiken kijken. Toch doen we er soms beter aan bepaalde tradities níet in ere te houden.

Neem bijvoorbeeld die van de Mauritianen. Waar Nederlandse bruiden zichzelf al maanden van tevoren in het zweet beginnen te werken om er op de grote dag zo strak mogelijk bij te lopen, is het in Mauritius heel normaal om voorafgaand aan de bruiloft een ‘fatfarm’ te bezoeken en met serieus overgewicht te vertrekken. Van de mannen daar mag het namelijk best een onsje (of 100) meer zijn.

Ook in Uganda houden ze er iets andere gewoontes op na dan wij. Bij hen is het gebruikelijk dat de tante van de bruid de tortelduifjes van sexadvies voorziet. Maar niet alleen dat: in het begin zal ze ook vaak toekijken tijdens hun vrijpartijen, mochten ze geen natuurtalent blijken en om een paar goedbedoelde tips verlegen zitten.

Nieuwerwetse ontwikkelingen

Goed, tot zover de horrorverhalen. Hoe zit het nu met haar hand? Moet je haar vader erom vragen of maak je jezelf daarmee onsterfelijk belachelijk? En heeft het zin, aangezien je haar waarschijnlijk toch wel vraagt – ook al zegt hij nee? We vroegen het een groep vrouwen tussen de 25 en 35 en een groep vaders van dochters in diezelfde leeftijdscategorie. En de resultaten zijn verrassend.

Maar liefst 80% van de vrouwen verwachtte van hun partner dat hij op zijn minst even een praatje zou maken met vaderlief. De reden? Dit moment tussen vader en schoonzoon zou hun band ten goede komen – een mening die de toekomstige schoonvaders deelden. Bijna alle ondervraagden zagen het als een teken van respect wanneer zij op voorhand van het aanzoek op de hoogte zouden worden gesteld. Kort samengevat draait het niet zozeer om ‘toestemming vragen’, maar meer om ‘informeren over je aanstaande plannen’. Vergeet niet ter sprake te brengen hoeveel je van haar houdt en hoe goed je haar zult behandelen – daar zijn schoonvaders dol op.

Laat je ons weten hoe het is afgelopen?


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Engelands mooiste vrouw in je feed: kan gewoon. 
Onderzoek onthult wat je moet zeggen om van die Tinder-match een date te maken.
Vraag je je af waar de ogen van een vrouw naartoe glijden, zodra ze je ziet lopen?
We geven je je langverwachte antwoord op deze prangende vraag.
Vormt porno echt een bedreiging voor je geluk? We zochten het voor je uit.
Draag je een uniform? Dan heb je ze waarschijnlijk voor het uitkiezen.