Kunnen mannen en vrouwen wel echt vrienden zijn?

Sex

Komt er uiteindelijk toch altijd sex kijken bij de man-vrouw-vriendschap? Een vrouw vertelt...

Een vrouw geeft haar visie op man-vrouw-vriendschap. Jori Spitz vertelt. 

"Het kan niet. Vrouwen en mannen kunnen geen vrienden zijn. Ik hoor het zo vaak en ik ben het er totaal niet mee eens. Ik heb ze zelf ook, mannelijke vrienden, en dat gaat prima. Sterker nog, ik raad het iedereen aan, zo'n man-vrouw vriendschap. 'Een man wil je toch altijd neuken,' hoor ik als tegenargument. Goed ik ben geen man, dus dit zou ik niet weten. Maar al is dat zo, maakt dat eigenlijk wat uit? Want al voel je je – laten we het netjes houden – tot elkaar aangetrokken, dat betekent nog niet dat je daar ook naar moet handelen. Je bespringt op straat toch ook niet iedereen die je wel lekker vindt? Ik denk juist dat die aantrekkingskracht de vriendschap iets extra's geeft. Want nee, ik kom niet in mijn zondagse kloffie opduiken, en ja, ik zorg er wel voor dat mijn haar net wat beter zit dan anders. En so do they.

En dat maakt het leuk. Ik doe mijn best, laat mijzelf van mijn beste kant zien. Het is eigenlijk een soort daten zonder de ongemakkelijkheid en een relatie zonder het gezeik. Het flirten is onschuldig, de gesprekken relativerend en de discussies ronduit grappig.

Natuurlijk, als een van de vrienden verliefd is, wordt het lastiger. Maar zelfs dan kan het werken. Zolang er maar duidelijkheid is en diegene die verliefd is sterk in zijn of haar schoenen staat.

Zolang de verliefde vriend niet gaat zitten wachten tot de ander tot inzicht komt (wat niet gebeurt) en de ander gevoelloos de ene na de andere date gaat zitten bespreken – of erger: de indruk wekt dat de vriendschap uiteindelijk wel eens meer zou kunnen worden – is er eigenlijk niets aan de hand. En dan gaat die verliefdheid vanzelf wel over en kun je over gaan naar die onschuldige aantrekkingskracht.

Een ander obstakel dan. Want het kan natuurlijk gebeuren. Je hebt een avond te veel gedronken en opeens word je wakker naast een van je maatjes. Tja, dan zijn de rapen gaar, vriend. De onschuldigheid is er vanaf, het wordt ongemakkelijk en grote kans dat er nog gevoelens bij komen kijken ook. Kortom: het wordt ingewikkeld.

Maar het hoeft niet het einde van je vriendschap te betekenen. Hoewel het waarschijnlijk wel het beste is om even af te koelen en elkaar voorlopig met rust te laten. Na een tijdje kun je de vriendschap echter weer prima oppakken, lijkt mij. Of je kunt er gelijk over praten en er heel hard om lachen. Én zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Want friends with benefits? Mjah... Dat is weer een heel ander verhaal.

Nog een moeilijkheid: wat als je allebei een partner hebt? Reken er maar op dat je te maken krijgt met een jaloers liefje. Want hoe leuk is het voor hem of haar als je de hele tijd met deze vrienden of vriendinnen aan het chillen bent? Een grotere bedreiging bestaat er misschien wel niet. Tenzij ze ongelofelijk lelijk zijn natuurlijk. Simpel gezegd komt het er dan op neer hoe belangrijk deze vriendschappen voor je zijn. Ben je bereid om ze te verdedigen, net zolang tot iedereen zich er goed bij voelt? Of vind je dat te veel gedoe en laat je ze doodbloeden? Tja, dat moet je zelf bepalen.

Volgens mij kunnen deze vriendschappen je echter veel geven en zijn ze een goed gevecht met je partner dus meer dan waard (daarbij: geen beter voorspel dan een verhitte discussie).

Genoeg over waarom het niet zou kunnen dus en verder met waarom je het wel zou moeten willen. Ik heb namelijk ander soort gesprekken met mijn mannelijke vrienden. Mannen zijn gewoon wat realistischer, directer en wat relativerender. En tja.. misschien wat simpeler? Dus ga ik niet eindeloos lopen praten over mislukte dates, mijn gevoelens en mijn baalmomentjes. Of ik doe het wel, maar dan krijg ik een heleboel grappen over om heen en wordt de boel eens goed gerelativeerd. Van een van mijn mannelijke vrienden kan ik het hebben, van mijn vriendinnen stukken minder. En dat is een absolute verrijking van mijn leven. Andersom geldt het ook (hoop ik). Ik voorzie ze van advies, zal ze niet zo snel belachelijk maken en bied ze een (geduldig) luisterend oor.

En zo halen we, man en vrouw, gewoon het beste bij elkaar naar boven. Het leven kan zo simpel zijn."

Via Esquire.nl

Engelands mooiste vrouw in je feed: kan gewoon. 
Onderzoek onthult wat je moet zeggen om van die Tinder-match een date te maken.
Vraag je je af waar de ogen van een vrouw naartoe glijden, zodra ze je ziet lopen?
We geven je je langverwachte antwoord op deze prangende vraag.
Vormt porno echt een bedreiging voor je geluk? We zochten het voor je uit.
Draag je een uniform? Dan heb je ze waarschijnlijk voor het uitkiezen.