Het einde van de affaire

Het einde van de affaire

Zes redenen waarom zij op het punt zou kunnen staan om vreemd te gaan en hoe je haar daarvan weerhoudt.

1. Gemene genen
Voor haar ronde vormen en dat geweldige appeltaartrecept moet je haar moeder bedanken, maar die kan ook wat minder aantrekkelijk DNA hebben doorgegeven. Onderzoekers van het St. Thomas ziekenhuis in Londen concludeerden dat 44 procent van haar beweegredenen om vreemd te gaan aangeboren zijn. Gelukkig is de oplossing simpel: sex. ‘Het feelgood-hormoon oxytocine, dat wordt geproduceerd tijdens vrijpartijen, is de beste genetische antistof die er is,’ zegt Terry Burnham, co-auteur van Mean Genes. ‘Het onderdrukt de activiteiten van de chromosomen die aangewezen zijn als ontrouwgenen.’ Natuurlijk is er een ‘maar’: een onderzoek in Biological Psychology toonde aan dat de sex wel minimaal vijf minuten moet duren om haar lichaam de maximale hoeveelheid hormonen te laten aanmaken.

2. Overspelkalender
Het is de oorzaak van haar tijdelijke gekte en jouw verbanning naar de logeerkamer, maar wist je dat ze haar menstruatiecyclus ook de schuld mag geven van haar affaires? Volgens wetenschappers veroorzaken deze maandelijkse schommelingen een evolutionaire drift, waardoor haar sexuele opwinding en verlangen maximaal zijn en haar voorkeur voor sexuele kortetermijnpartners toeneemt. Dezelfde onderzoekers kwamen erachter dat vrouwen vooral tijdens de 10e tot 18e dag van hun cyclus last hebben van deze gevaarlijke gevoelens, op het moment dat het sexhormoon oestradiol piekt. Weet wanneer haar lichaam op rooftocht wil met de online tracker service pmsbuddy.com. Is het zover? Ga samen hardlopen. Psychologen aan een Poolse universiteit ontdekten dat de hoeveelheid oestradiol in haar lichaam enorm afneemt als ze twee keer per week traint.

3. Sex als beloning
Dat ze de Euromast op ware grootte kan nabouwen met schoenendozen is het bewijs dat ze geen enkele moeite heeft zichzelf te belonen. Als ze zich ondergewaardeerd voelt zal ze daarvoor ook andere mannen gebruiken. Maar liefst 80 procent van de vrouwen die waren vreemdgegaan, verklaarden hun gedrag op die manier aan wetenschappers van de Universiteit van Maryland. ‘Vrouwen zagen hun affaire als een beloning voor de tijd en moeite die ze aan een partner hadden besteed die nooit luisterde en hen niet genoeg waardeerde,’ zegt hoofdonderzoeker Michael Farrell. Met een simpele truc houd jij haar waarderingssensor uit de gevarenzone. Neuroloog Oliver Sacks van de Columbia Universiteit: ‘Je hersens kunnen 600 woorden per minuut verwerken, maar de gemiddelde spreeksnelheid is ongeveer 150. Daardoor houdt je brein ruimte over om af te dwalen. Blijf aandachtig door haar om de halve minuut te onderbreken en te herhalen wat ze net heeft gezegd.’ Dat klinkt superirritant, maar het zal haar gevoel dat je naar haar luistert versterken.

4. Tijdbommetje
Slippertjes zijn al lang niet meer alleen een mannending. Een recent onderzoek door de Universiteit van Canberra bevestigt dat het aantal vreemdgaande vrouwen groeit: de mannen hadden in het Australische onderzoek nog 67 procent van de aandelen, maar dat laat een flink portie schuldgevoel voor de dames over. Schuldgevoel is de reden dat vrouwen het minder snel doen, maar – en dat is iets om je zorgen over te maken – dat schuldgevoel neemt af naarmate ze iemand beter kennen door een gedeelde interesse. Opvallend is dat het niet geldt voor mannen op hun werk, dus je hoeft je geen zorgen te maken over die leuke marketingcollega. Maar toch: de onderzoekers zagen dat vrouwen die meer dan twee uur per week met iemand doorbrachten in een andere omgeving dan hun werk, drie keer meer geneigd waren om vreemd te gaan.

5. De ex-factor
Over alfamannetjes in de kroeg hoef jij je niet ongerust te maken. Wel over haar verleden. Ze verwacht dat ze met een avontuurtje met haar ex wel wegkomt, beweren onderzoekers. ‘Vrouwen hebben emotionele bevestiging nodig voor ze iemand als materiaal voor een slippertje bestempelen, zegt psychotherapeute Julia Cole. ‘Ze krijgen dat het makkelijkst van iemand die ze al kennen.’ Hoe kom je erachter of Ralph echt alleen maar een vriend is? ‘Als je van iemand anders dan je vriendin hoort dat ze contact heeft gehad met een ex, dan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen.’ Ons evolutionaire instinct is de schuldige. ‘Ze zal een voorstel van een ex eerder accepteren als ze het gevoel heeft dat haar toekomst met jou onzeker is,’ zegt Cole. ‘Ga de strijd aan. Geef haar een gevoel van zekerheid door die aspecten van haar leven te regelen waar zij een hekel aan heeft. Gaat ze ’s morgens met veel tegenzin met de trein? Geef haar een lift naar haar werk.’

6. Het internet effect
Internet brengt heel veel fijne dingen met zich mee, waarvan de meeste niet geschikt zijn voor op kantoor. Aan de andere kant zijn er ook minder leuke dingen. Zo bestempelt de Universiteit van Florida chatforums als relatievernietigers. Het onderzoek onder vrouwelijke bezoekers van chatrooms toonde aan dat wat meestal begint als een onschuldige flirt, bij bijna tweederde uitliep in een ontmoeting met de persoon waarmee ze chatten. Nog erger: 89 procent van deze vrouwen liet het niet bij praten alleen. ‘Hun belangrijkste reden om online te gaan, was onbevredigende sex, waarvan de schuld volgens hen lag bij een gestreste partner,’ zegt hoofd onderzoeker David Thompson. Te veel stress is slecht voor je libido, want door stress komt cortisol vrij, een hormoon dat je behoefte aan sex onderdrukt. Vecht terug met koffie en een warm bad. De Universiteit van Utah toonde aan dat 8 minuten weken in bad, je cortisolniveau halveert. Tel daar de resultaten van het onderzoek door de Universiteit van Michigan bij op: stellen die tussen de 2 en 4 koppen koffie per dag drinken, hebben 2 keer meer kans om 7 of meer keer per maand sex te hebben. Een extra plus: Mannen uit dit onderzoek gaven aan 73 procent minder erectieproblemen te hebben dan koffieonthouders.

Deel online:
Reageer
Gerelateerde artikelen
Zie elders