Het condoom

Sex

Verhoog het plezier met de juiste condooms

 

Welke maat heb ik?
Vrijwel alle mannen vinden het formaat van hun geslacht van uitzonderlijk groot belang. Of dat terecht is, kun je gerust betwijfelen: in het Tijdschrift voor Seksuologie werd in 2001 een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat slechts één procent van de vrouwen de lengte van de penis ‘zeer belangrijk’ vindt. De overgrote meerderheid van de ondervraagden (77%) vindt penislengte ‘onbelangrijk’ tot ‘volstrekt onbelangrijk’. Voor de maat van je condoom - en het behagen van een vrouw - doet de lengte er ook niet toe. Wat werkelijk telt, is de omtrek. Die bepaalt of een condoom te strak zit of juist kan afglijden. En uit het Durex Penismaten Onderzoek 2001, waaruit bleek dat bijna de helft van de respondenten meent dat het condoom dat ze gebruiken beter zou kunnen passen, zou je kunnen afleiden dat het gros van de mannen helemaal niet op deze maat let bij de aanschaf van een pak condooms.
Uit dat Durex onderzoek komt overigens een gemiddelde omtrek van 133 millimeter naar voren. In opdracht van Condomerie ‘Het Gulden Vlies’ onderzocht psycholoog Erick Janssen ook de omtrek van de Nederlandse penis. Volgens deze studie heeft 75 procent van de mannen een penisomtrek die groter is dan 110 millimeter; negentig procent heeft een omtrek die kleiner is dan 140 millimeter.

Meten is weten
Men neme daartoe de centimeter uit de naaidoos van je vrouw. Wind jezelf op of laat iemand anders dat doen. Meet vervolgens de omtrek van je penis in volle glorie ongeveer twee centimeter vanaf de basis. Het zal nu direct opvallen dat de omtrek van je penis een hele andere is dan die van het doorsnee condoom. Je lul is aanzienlijk groter. Zo heeft het standaard Natural condoom van Durex een omtrek van 104 millimeter. Dat condoom zou bij het gros van de Nederlandse mannen te strak zitten, ware het niet dat condooms van latex worden gemaakt en dus ontzettend kunnen oprekken. Zozeer zelfs dat je een condoom over je hoofd – goed voor een slordige 580 millimeter – kunt trekken. Er zijn mensen die daar een sport van maken. Dat moeten zij weten, maar het voorbeeld maakt in ieder geval duidelijk dat je zou kunnen stellen dat één maat voor allen zou volstaan.

Diverse maten
Dat er toch verschillende maten bestaan, is hoofdzakelijk een kwestie van comfort en gemak. Als je penis een omtrek heeft van meer dan 135 millimeter, dan kan het in bepaalde gevallen lastig blijken het condoom helemaal tot aan de basis af te rollen. En comfort is dan ook ver te zoeken. In dat geval kun je een wijder condoom proberen, bijvoorbeeld Hot Rubber Easy of de Trojan Magnum. Meet je bij jezelf een omtrek die onder het gemiddelde ligt en heb je de ervaring dat het condoom vaak dreigt af te schuiven terwijl je het toch goed hebt omgedaan, dan kun je een smaller condoom proberen, zoals RFSU’s Mamba of Mi-Cro van Worlds Best.
Overigens zijn tegenwoordig alle Durex condooms voorgevormd. Het middendeel heeft nog steeds een omtrek van 104 millimeter, maar de eikel en het uiteinde zijn wijder. Het condoom laat zich daardoor makkelijker tot aan de basis afrollen, geeft meer gevoel tijdens het vrijen en blijft dankzij het smallere middendeel toch goed zitten. De fabrikant is van mening dat door deze nieuwe pasvorm één maat volstaat.

Een welgemeend advies: grijp bij de drogist niet gelijk naar de grotere maten. Condooms zijn bedoeld om jou en je vriendin te beschermen, niet om mee op te scheppen tegen je vrienden in de kroeg. Een te groot condoom kan grotere problemen geven dan een kapotje dat te klein is.

Voor iedereen die er dolgraag aan wil zitten, maar niet weet hoe.
Je bent heus niet gedoemd tot een bijnaam als ‘Koning Eénstoot’.
Het enige dat nodig is om jouw gedachtes op standje ‘sex’ te krijgen zijn twee watermeloenen op de fruitafdeling van de Albert Heijn. Voor vrouwen ligt dit iets ingewikkelder.