Heb jij een normale penis?

Sex

5 subtiele tekenen dat er gevaar op de loer ligt.

Je penis is je beste vriend, en waarschijnlijk ken je 'm door en door. Maar hoe presteert ‘ie in vergelijking met anderen? Terwijl jij het idee hebt dat je gereedschap gewoon normaal is, kan het er voor een ander vreemd uitzien. Wij vroegen een aantal experts om wat veelvoorkomende (soms gevaarlijke)  penisverschijnselen uit te lichten, zodat jij weet wanneer jij naar je dokter moet rennen.

1. Vlekken
Je merkt dat je huid rood en glad is op de schacht van je penis, net onder de eikel. Het ziet eruit alsof je huid wat geïrriteerd is. Maar wanneer de plek niet pijnlijk of gevoelig is – en als je recentelijk geen sex hebt gehad, wat normaalgesproken voor irritatie kan zorgen – kan de rode plek duiden op een peniscarcinoom. Wanneer de ziekte vroeg ontdekt wordt, kan een behandeling of oppervlakkige chirurgie je er weer bovenop helpen. Gelukkig is de ziekte redelijk zeldzaam: slechts 1 op de 100.000 Nederlandse mannen krijgt ermee te maken.

2. Strakke huid
Je voorhuid voelt wat strak aan – alsof je een shirt te heet gewassen hebt. Het kan zijn dat je wat witte vlekken ziet rondom het gebied. Of het nou pijnlijk is of niet, je kunt te maken hebben met lichen sclerosus – een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een verstoring in de hormoonhuishouding of het immuunsysteem. Je moet je zeker zorgen gaan maken wanneer je besneden bent of wanneer je druk moet zetten tijdens het plassen. Wanneer lichen sclerosus niet behandeld wordt, kan het leiden tot een totale blokkade van de urinebuis.

3. Krom
Je erectie is altijd een beetje krom geweest, maar de laatste tijd lijkt hij toch wat krommer geworden. Als je ook iets hards voelt onder de huid, kan het zijn dat je te maken hebt met de ziekte van Peyronie. Dit is een opbouw van verkalkt littekenweefsel. Wanneer het niet behandeld wordt, kan het leiden tot pijn tijdens de sex, pijnlijke erecties en een grotere kans op een gebroken penis. De behandelingsopties hangen af van hoe ver de ziekte zich heeft ontwikkeld, maar meestal zijn injecties met enzymen of saline (of zelfs een operatie) nodig.  

4. Bloed
Wanneer je bloed in je urine aantreft, kan dit een teken zijn van nierstenen of een vergrote prostaat. Dat gezegd hebbende: “In de medische wereld staat bloed in de urine gelijk aan kanker, totdat iets anders is bewezen,” waarschuwt dr. Joseph Sonstein. Als je urine er goed uitziet, maar je een klein vlekje bloed spot in je boxershort, hoef je niet direct bang te zijn. Check je testikels en schacht op kleine blauwe of blauwpaarse vlekjes. Als de blauwachtige vlekjes de reden zijn van je bloed, zijn het waarschijnlijk angiokeratomas. Geen paniek, ze zijn onschuldig. Wanneer ze samen één grote vlek vormen, en zeker wanneer deze vlek jeukt, kan het zijn dat je last hebt van de ziekte van Paget. Om dit te verwijderen zul je onder het mes moeten.

5. Bobbels
Bij mannen tussen de 15 en 35 jaar is testikelkanker de meest voorkomende vorm van deze ziekte, zegt Sonstein. Wanneer je harde, pijnloze bobbels voelt op je testikels, kan dat duiden op testikelkanker. Wanneer je er vroeg bij bent, is 99 procent van de gevallen behandelbaar. Om deze reden raadt dr. Sonstein je aan je jongens tenminste eens in de maand goed te checken op abnormaliteiten. Een warme douche – wanneer je testikels ver weg hangen van je lichaam – is de beste plek om op onderzoek te gaan.

Je weet wat ze zeggen… Maar is het ook waar?
De twee grootste pluspunten van Sofie zitten hoger dan je denkt; het zijn haar felgroene kijkers.
Het is een raadsel. Soms komt een vrouw verlegen over, maar blijkt ze vervolgens een beest in bed te zijn. En soms ontmoet je een schijnbaar ontembare tijger, maar blijk jij al het werk te moeten doen. Om dit raadsel te ontcijferen, vroegen wij ons af of het mogelijk is om exact te voorspellen hoe een vrouw in bed is. Het zou het leven in ieder geval een stukje makkelijker maken, nietwaar?
Het stralende middelpunt van deze ietwat druilerige vrijdag.
We vertellen je wat je (per ongeluk) verkeerd doet en ook wat je dan wél moet doen.