Foto: Getty

Deze soa’s kun je krijgen van orale sex

Sex

Zó veilig is het dus ook weer niet.

Handjes in de lucht als je weleens bij honk 3 bent blijven steken, omdat je geen condoom bij je had en bang was om een soa op te lopen van die dronken onenightstand? Dat dachten we al. We moeten je helaas uit de droom helpen: cunnilingus en fellatio kunnen evengoed ongewenste souvenirs achterlaten na jullie spannende nacht samen. Meer weten over de risico’s? Lees even verder.

HIV/aids

Volgens de San Francisco Aids Foundation is de kans op HIV door middel van orale sex relatief klein. Als zij jóu onder handen neemt, loop je sowieso geen risico. Zijn de rollen omgedraaid? Waarschijnlijk houd je er niets aan over, maar de kans is aanwezig indien je sneetjes of zweertjes in je mond hebt, een soa hebt of recentelijk naar de tandarts bent geweest. Speel op safe: gebruik een condoom.

HPV/HSV (type 1 en 2)

Deze soa kun je krijgen als je oraal bevredigt, maar ook als je op die manier bevredigd wórdt. Als je geslachtsdelen met de mond van een geïnfecteerde sexuele partner in contact komen, is de kans groot dat je genitale herpes of wratten oploopt. Omgekeerd geldt hetzelfde: als je iemand met genitale herpes of wratten van onderen verwent, kan de infectie jou ook te pakken krijgen. Actieve zweertjes vergroten je risico. En wees gewaarschuwd, want voor HPV en HSV is geen behandeling mogelijk.  

Gonorroe

Gonorroe – ook wel: druiper – is één van de bekendste soa’s die door orale sex kan worden overgedragen. De infectie wordt gekenmerkt door afscheiding uit de genitaliën en veroorzaakt pijn tijdens het plassen. De bacterie is dus aanwezig in lichaamssappen en kan daardoor overgedragen worden via onbeschermde sex – of dat nu oraal, anaal of via reguliere penetratie is.

Syfilis

Net als bij HPV kan syfilis overgedragen worden via direct contact met een geïnfecteerd gebied, ook wel sjanker genoemd. De ‘patiënt’ kampt doorgaans met pijnloze zweren die vanzelf helen. Zonder behandeling zouden die echter ook kunnen leiden tot uitslag en mogelijk zelfs schade aan de hersenen, zenuwen en ogen.

Chlamydia

Aangezien het hier een bacteriële infectie betreft, kan ook chlamydia verspreid worden via lichaamssappen en sexueel contact. Het risico is tijdens orale sex gelukkig erg klein – maar wel aanwezig. Symptomen bestaan onder andere uit pijn tijdens het plassen en abnormale afscheiding.


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Engelands mooiste vrouw in je feed: kan gewoon. 
Onderzoek onthult wat je moet zeggen om van die Tinder-match een date te maken.
Vraag je je af waar de ogen van een vrouw naartoe glijden, zodra ze je ziet lopen?
We geven je je langverwachte antwoord op deze prangende vraag.
Vormt porno echt een bedreiging voor je geluk? We zochten het voor je uit.
Draag je een uniform? Dan heb je ze waarschijnlijk voor het uitkiezen.