Word een goede winnaar

Psyche

Zorg ervoor dat de adrenalinekick die je krijgt van het (bijna) winnen niet de overhand krijgt. ‘In sommige sporten kan adrenaline zelfs negatief werken, waardoor de winst aan je neus voorbij gaat,’ vertelt sportpsycholoog Ivo Spanjersberg. Houd je lichaam dus onder controle.

Blijf rustig

Vernedering is teken van zwakte

Uit ervaring weet sportpsycholoog Jonas Vogten dat agressief gedrag richting de verliezer juist een teken van zwakte kan zijn.

‘Vaak zijn dit sporters met een vrij stabiel laag zelfbeeld, die de verliezer moeten vernederen om zich goed te kunnen voelen over zichzelf.’ Kortom: zelfverzekerde sporters halen het vertrouwen uit zichzelf en hebben het niet nodig om niet disrespectvol met de verliezer om te gaan. Laat je zwakte niet zien!

Sta erboven

Een goede winnaar geeft de verliezer een hand, complimenteert de verliezer voor de inzet en de vaardigheden die indrukwekkend waren. Als je zegt dat je ontevreden bent over je eigen prestatie, zeg je indirect dat die van hem helemáál abominabel was. Niet doen dus. Daar sta je boven.

It’s all in the game

Goed reageren op winst doe je al snel als de winst zelf geen doel voor je was. Natuurlijk is het fijn om te winnen, maar als je slecht speelt en wel wint is het voldane gevoel ook minder groot. ‘Zie het winnen niet als einddoel, maar richt je op het goed uitvoeren van je taak. Zo is de kans dat je succes boekt groter,’ zegt Spanjersberg. Dit komt omdat er dan minder druk ligt op het winnen en je je goed kan concentreren op je lichaam en de prestatie die je wil leveren.

Wees minder snel tevreden

Een goede winnaar weet wanneer hij moet genieten en wanneer hij verder moet kijken. ‘Succes kan verslappend werken, het kan sporters verzadigd en nonchalant maken,’ legt Vogten uit. Blijf dus niet te lang stilstaan bij het succes. ‘Maak kort na de wedstrijd een specifieke analyse van de krachten en verbeterpunten uit die wedstrijd. Stel nieuwe doelen, tipt Vogten.

Schep niet op

Opscheppen gaat je later namelijk tegenwerken. Enerzijds is het bij sporten vaak zo dat je de tegenstander nog een keer tegenkomt. Was je arrogant? Des te groter is zijn lust om jou te verslaan. Anderzijds krijgen mensen tegen wie je opschept (te) hoge verwachtingen van je. Bij beide opties verhoogt de druk tijdens een wedstrijd en dat is niet altijd bevorderlijk voor je prestaties. Pas daar dus erg mee op.

In de nieuwe Men’s Health, vanaf 22 maart verkrijgbaar, lees je een uitgebreid interview met ex-wereldkampioen F1 en winnaar van de meest recente grand prix, Jenson Button.

Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?
You're not alone, en dat is prettig. 
Meer buikspieren trainen, of toch niet? 
Wil jij ook al heel lang zo'n trouwe viervoeter? Nu heb je de beste reden ever.
Erover praten is niet slap. Tijd om jezelf een break te geven.