Woon je bij een drukke weg? Lees dit dan even

Psyche

Een groot deel van de mensen ontwikkelt dementie door wonen nabij drukke wegen.

Huis gekocht dat lekker gezellig in ’t centrum of – erg handig – dichtbij de snelweg staat? Er bestaat een kans dat je er dement van wordt.

Onderzoekers volgden 11 jaar lang 2.000.000 mensen uit Ontario (Canada). 243.611 van de deelnemers lijdt aan dementie. Uit het onderzoek bleek dat het risico op dementie het grootst is bij mensen die heel dicht bij een grote, drukke weg wonen, stellen onderzoekers in The Lancet. De reden dat een drukke weg en dementie met elkaar te maken hebben, is lawaai, ultrafijne deeltjes, stikstofoxiden en deeltjes die vrijkomen bij bandenslijtage. "De toenemende bevolkingsgroei en urbanisatie heeft ervoor gezorgd dat veel mensen dichtbij een weg wonen waar veel verkeer rijdt. Daardoor worden zij veel blootgesteld aan het drukke wegverkeer, wat mogelijk de kans op dementie vergroot", zegt dokter Hong Chen van Public Health Ontario. Als je binnen 50 meter van een drukke weg woont, heb je 7% meer kans op dementie, toont het onderzoek aan. Woon je 100 meter van de weg, heb je 4% meer kans en mensen die 100-200 meter van de weg wonen, hebben 2% meer kans op de ziekte.

Hebben ze ’t toch niet zo gek bekeken daar op de Veluwe.

 

 Via Nu.nl

Overweeg je CBD voor 't eerst te gaan gebruiken? Lees even mee.
Heb jij ook regelmatig een eureka-moment terwijl je onder de douche staat? Dat komt hierdoor.
De wetenschap weet inmiddels waarom en legt uit. 
Doelen stellen is goed, maar welke valkuilen komen er werkelijk bij kijken?
Zet jij steevast je lievelingsplaylist op tijdens je workout? Lees even mee.
Treinen zijn bijna altijd overvol – veel beter zal het de komende tijd waarschijnlijk niet worden. Resultaat: Sardines. Blik.