Woon je bij een drukke weg? Lees dit dan even

Psyche

Een groot deel van de mensen ontwikkelt dementie door wonen nabij drukke wegen.

Huis gekocht dat lekker gezellig in ’t centrum of – erg handig – dichtbij de snelweg staat? Er bestaat een kans dat je er dement van wordt.

Onderzoekers volgden 11 jaar lang 2.000.000 mensen uit Ontario (Canada). 243.611 van de deelnemers lijdt aan dementie. Uit het onderzoek bleek dat het risico op dementie het grootst is bij mensen die heel dicht bij een grote, drukke weg wonen, stellen onderzoekers in The Lancet. De reden dat een drukke weg en dementie met elkaar te maken hebben, is lawaai, ultrafijne deeltjes, stikstofoxiden en deeltjes die vrijkomen bij bandenslijtage. "De toenemende bevolkingsgroei en urbanisatie heeft ervoor gezorgd dat veel mensen dichtbij een weg wonen waar veel verkeer rijdt. Daardoor worden zij veel blootgesteld aan het drukke wegverkeer, wat mogelijk de kans op dementie vergroot", zegt dokter Hong Chen van Public Health Ontario. Als je binnen 50 meter van een drukke weg woont, heb je 7% meer kans op dementie, toont het onderzoek aan. Woon je 100 meter van de weg, heb je 4% meer kans en mensen die 100-200 meter van de weg wonen, hebben 2% meer kans op de ziekte.

Hebben ze ’t toch niet zo gek bekeken daar op de Veluwe.

 

 Via Nu.nl

Alcohol heeft niet lang nodig om je prefrontale cortex te beïnvloeden, volgens nieuw onderzoek. 
Hoe kiezen we een partner? Blijkbaar maak je de keuze minder bewust en vrij dan je denkt.
Je bent niet de enige man die graag met z'n benen over elkaar zit. 
De gevolgen van uitstellen en hoe je ’t fixt.
"Gezondheidsrisico’s van een slechte relatie vergelijkbaar zijn met die van ongezond gedrag zoals slechte voeding of te weinig beweging.” 
Last van hoofdpijn zonder oorzaak? Waarschijnlijk ben je een knarsetander.