Als jij zo’n type bent dat een week lang de afwas laat staan onder het mom van 'ik doe het morgen, of overmorgen, en anders wel ergens volgende maand', is het zeer aan te raden dat je dit artikel leest. Belangrijke en onbelangrijke taken blijven uitstellen heeft namelijk effect op je gezondheid – een net zo ernstig effect als elke dag een pakje sigaretten oproken. Hieronder de negatieve fysieke effecten van uitstelgedrag.

Dit zegt uitstelgedrag over je gezondheid

1. Hersenen

Als er een deadline nadert, waarschuwt de amygdala de hypothalamus voor dreigend gevaar – dit proces vindt plaats in je hersenen. Als reactie zet je hypothalamus je lichaam in vecht- of vluchtmodus. Als je altijd al je deadlines uitstelt, heeft je amygdala nooit rust en sta je altijd op scherp.

2. Hypofyse

De hypofyse, een klier in onze hersenen, geeft de 'boodschappers' ACTH en TTH af om de rest van de stressreactie te bewerkstelligen. Tegelijkertijd zorgt het hormoon vasopressine dat het bloedvolume in je lichaam toeneemt.

3. Bijnieren

De bijnieren maken ACTH aan en zetten zo de poorten open voor adrenaline en cortisol. Deze hormonen maken de spieren klaar voor actie en pauzeren alle niet-essentiële processen om reserves te sparen.

4. Immuunsysteem

Het stresshormoon cortisol zorgt dat witte bloedlichaampjes geen chemische boodschappers uit kunnen scheiden, waardoor je immuunsysteem infecties en ziekteverwekkers minder effectief kan tegengaan.

5. Buikvet

Je lichaam legt een energiereserve aan door vet op te slaan rond de ingewanden. Deze voorraad 'visceraal vet' geeft ongezonde moleculen vrij. Stress zorgt dat je lichaam meer vet opslaat en vet ook minder goed kan loslaten.

6. Schildklier

TTH beweegt je schildklier ertoe schildklierhormonen af te scheiden en zo je stofwisseling op te stoken. Je hartslag en bloeddruk schieten omhoog. Zoals je leest zorgt je uitstelgedrag voor meer schade dan je in eerste instantie denkt. Zorg daarom dat je gewoon doet wat je moet doen – zal je ook zien dat je sportresultaten ineens sterk verbeteren. Hoe je dit aanpakt, vertelt Brits expert dokter Fuschia Sirois.

  • Bedenk je wat de taak wel leuk maakt. Afwas? Schone keuken. Projectpresentatie? Je werkgever blij maken en laten zien wat je kan. “Eén reden is genoeg”, zegt Sirois. “Focus je op die ene reden en de taak wordt lichter.”
  • Zet je telefoon uit en leg ‘m in een andere kamer of ver bij je vandaan. Zet de televisie uit en open – in het geval van een taak voor je werk – alleen de tabbladen die je nodig hebt.
  • Ga na hoe je je voelt wanneer je een taak hebt volbracht; stel je de toekomst voor.
  • Wacht niet op motivatie, want die komt niet.
  • Maak gewoon een begin, zonder te wachten tot het ‘precies 14.00 uur is’ of iets dergelijks. Al start je alleen je pc op, ook dat is een begin. Ben je eenmaal bezig, zijn de volgende stappen een stuk minder moeilijk.

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?