Slecht nieuws, heren: hoe jonger je was toen je voor ’t eerst een joint opstak, hoe groter de kans dat je later de gezondheidseffecten ervan gaat merken, stelt nieuw onderzoek gepubliceerd in het blad Health. Onderzoekers van Concordia University analyseerden drie vragenlijsten over verdovende middelen en ontdekten dat wietrokers een groter risico lopen op geheugenverlies, psychische stoornissen, ademhalingsproblemen en bepaalde vormen van kanker. Ze scoorden ook lager op iq-testen en hadden minder goede studieresultaten.

Wie dagelijks wiet rookte – of daarmee begon voor zijn of haar twintigste – en dan vooral voor zijn of haar vijftiende – hebben de meeste gezondheidsproblemen. Ja, zelfs als ze later zijn gestopt met roken. “Onze resultaten tonen aan dat de schade blijvend is”, schrijven de auteurs in het onderzoek. “Wat tieners gemiddeld gebruiken wanneer ze beginnen met wiet roken, heeft voor de rest van hun leven invloed op hun gezondheid.” Tieners die roken zijn ook meer geneigd om regelmatig wiet te gebruiken wanneer ze volwassen zijn.

Was je 21 jaar of ouder toen je voor het eerst wiet rookte? Slechts 0,03 procent van deze groep mensen blijkt dit dagelijks of bijna dagelijks te blijven doen. Een ander recent onderzoek van University of Montreal ontdekte dat mensen die wiet begonnen te roken voor hun zeventiende nog steeds cognitieve beperkingen hadden toen ze twintig waren. Deze ontdekkingen komen overeen van de Cannadian Task Force on Cannabis Legalization and Regulations, deze instelling raadt aan dat alleen volwassenen (beperkt) wiet roken. Toch verblijven de onderzoekers in enige onzekerheid over de langetermijneffecten van marihuana, waarschijnlijk omdat er nog niet veel onderzoek is verricht naar marihuanagebruik over een langere periode.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?