Waarom schelden soms moet

Psyche

Pijn is een emotie. 

Je laat een halterstang op je kleine teen vallen en je vloekt erop los. Vervolgens kijk je de gym rond en zie je dat een aantal mensen je verschrikt aankijkt. Sorry zeggen hoeft niet! Volgens Brits onderzoek heeft een scheldpartij namelijk een enorm positief effect; het vermindert de pijn.

Onderzoekers van de Britse Keele University ontdekten dat mensen hun hand twee keer zo lang in een bak ijskoud water konden houden als ze scheldwoorden mochten roepen. Ook bleef hun hartslag stabieler en gaven ze de pijn een lager cijfer. Dit geldt trouwens niet voor mensen die sowieso al de hele dag schelden. Volgens onderzoeksleider dr. Richard Stephens, die ook het boek Black Sheep: The Hidden Benefits of Being Bad schreef, is dit resultaat te verklaren door de emotionele respons die vrijkomt als mensen vloeken. Die boosheid, of zelfs agressie, remt tijdelijk de pijnprikkels in het brein. Dat wordt ook wel 'stress induced analgesia’ genoemd. Adrenaline speelt daarbij een grote rol, samen met de lichamelijke reactie op stress. Denk aan de vecht-of-vlucht-reactie. 

'Nuttig!', 'Hout!'

In een ander onderzoek werd dezelfde techniek gebruikt, maar dit keer mochten de proefpersonen naast een scheldwoord ook een woord roepen dat ze zouden gebruiken om een tafel te omschrijven, terwijl ze hun hand zo lang mogelijk in een bak ijskoud water moesten houden. En surprise, surprise, de meerderheid van de mensen hield het langer vol terwijl ze woorden als ‘hout’ en ‘nuttig’ schreeuwden.

Normaal gesproken activeert praten de buitenste laag van de hersenen. Maar tijdens het schreeuwen wordt de amygdala, het gebied van de hersenen dat onze emoties reguleert, juist geactiveerd. De amygdala speelt ook een belangrijke rol in pijnmodulatie. De theorie die veel wetenschappers - waaronder Nat Strand, directeur van het Scottsdale Liberty ziekenhuis in Arizona - erop nahouden, is dat de delen van de hersenen die we gebruiken om pijn te ervaren en de delen die we gebruiken voor praten elkaar overlappen en we ze niet tegelijkertijd kunnen gebruiken. Met andere woorden: als je schreeuwt, voel je de pijn niet. Dat lucht nog eens op.


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?

Via Women's Health

Weet je ook weer waarom je nog vrijgezel bent. 
Hoeveel verantwoordelijkheidsgevoel heb jij?
Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?