The Rock doet een boekje open over psychische problemen en zelfmoord

Psyche

In een emotionele Instagram-post vertelt Dwayne Johnson over de zelfmoordpoging van zijn moeder. 

Met een bijnaam als “The Rock”, denk je al gauw aan een persoon die zo sterk is als een steen, zowel fysiek als mentaal. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn. Aan zijn fysieke kracht valt natuurlijk niet te twisten,  maar op mentaal gebied heeft ook hij zo zijn problemen gehad. 

Johnson postte afgelopen donderdag een behind-the-scenes shot van de set van Ballers – een HBO-comedy over een sport-agent in de American Football-wereld - op Instagram. In de betreffende scene rouwt Johnson’s karakter, Spencer Strassmore, om zijn broer, William, die zich van het leven heeft beroofd.

“Dit zette me aan het denken over hoeveel van ons zijn getroffen door zelfmoord van vrienden of familie,” schrijft Johnson. “De strijd en pijn is echt. We zijn er allemaal wel eens geweest op een of ander niveau.”

Het is de keiharde waarheid - zelfmoordcijfers stijgen voor mannen van middelbare leeftijd  en zelfmoord is de zevende leidende doodsoorzaak voor mannen.

Johnson beschrijft tevens hoe zijn familie is getroffen door mentale ziekte. “Mijn moeder trachtte zelfmoord te plegen toen ik 15 was. Ze stapte uit de auto en liep tegen het verkeer in,” schrijft Johnson. “Ik greep haar en trok haar van de weg. Het gekke is dat ze totaal geen herinneringen heeft van dit voorval. Waarschijnlijk ook beter voor haar dat dat het geval is.”

Not your typical scene on our comedy #ballers, as I cracked a beer open toasting my character's brother, William who committed suicide. Got me thinkin' though bout how many of us have been affected by suicide of our friends, family. Struggle and pain is real. We've all been there on some level or another. My mom tried to check out when I was 15. She got outta the car on Interstate 65 in Nashville and walked into oncoming traffic. Big rigs and cars swerving outta the way not to hit her. I grabbed her and pulled her back on the gravel shoulder of the road. What's crazy about that suicide attempt is to this day, she has no recollection of it whatsoever. Probably best she doesn't. Shits of a scene to shoot - didn't like it - but it did reminder that we always gotta do our best to really pay attention when people are in pain. Help 'em thru it, get 'em talkin' about the struggle and remind 'em that they're not alone. We got lucky that day when I was 15 and that ain't always the case.

A post shared by therock (@therock) on

Het is duidelijk dat het moeilijk was voor “The Rock” om de scene te schieten, maar hij stelt dat het hem deed denken aan goed advies over hoe mannen hun vrienden en familie kunnen helpen om mentale problemen te overkomen.

“Het was een herinnering dat we altijd ons best moeten doen om aandacht te geven aan mensen in pijn. Help ze om er overheen te komen, laat ze praten over hun strijd en herinner hen eraan dat ze niet alleen zijn.”

Een grote stap in preventie is het begrijpen van signalen en symptomen van iemand zich suïcidaal voelt. Een grote levensverstoring als het verliezen van je baan kunnen een trigger zijn voor zelfmoord voor mensen die een historie hebben met depressie of zelfpijniging.

Depressie is een ziekte waar over het algemeen niet vaak over gepraat wordt. In 2015 meldde slechts 5 procent van de mannen een zwaar depressieve periode, maar therapeuten denken dat dit percentage veel hoger ligt dan dit vastgestelde aantal.

Mannen worden minstens half zo vaak als vrouwen gediagnostiseerd met depressie – maar dat is nog steeds erg veel,” zegt Ronald Levand, Ed.D., mede-oprichter van de Society for the Psychological Study of Men and Masculinity. “Het is de meest vastgestelde mentale ziekte en er zijn nog steeds veel mannen die eronder lijden.”

Als je iemand kent of bent die problemen heeft met depressie of gedachten van zelfpijniging, zoek professionele mentale hulp, bel Zelfmoordpreventie op 0900 0113 of bezoek hun website www.113.nl. Als je denkt dat iemand in je omgeving in direct gevaar is, bel dan onmiddellijk 112.


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Weet je ook weer waarom je nog vrijgezel bent. 
Hoeveel verantwoordelijkheidsgevoel heb jij?
Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?