Krijg je rillingen van smakkende mensen? Er is nu een behandeling voor

Psyche

Lopen de kriebels over je rug wanneer mensen in je buurt eetgeluiden maken? Dan kan het zijn dat je last hebt van misofonie.

Als mensen hun eten naar binnen slurpen, smakken, of erg luid een appel eten, dan voelt het alsof je oren exploderen. Van binnen ervaar je gevoelens van irritatie, woede en haat. Dit is misofonie, ook wel ‘’haat van geluid’’ genoemd. Hieronder valt niet alleen het haten van het geluid van etende mensen, ook bijvoorbeeld het geluid van tikkende hakken op de vloer en hard tikkende  collega’s. En je bent niet de enige, gemiddeld zes tot zeven procent van de mensen heeft ernstig last van misofonie.

Bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam stromen de aanmeldingen van mensen met misofonie binnen. Het zijn er zo veel, dat het ziekenhuis de komende tijd alle zeilen bij zal zetten om mensen met de stoornis te behandelen. 

e aandoening heeft nog niet zo lang een naam. Toch krijgen ze bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zo veel aanmeldingen van mensen die misofonie hebben, dat ze het komend half jaar extra gaan inzetten op de behandeling ervan. "We hebben al zo'n 350 misofonen behandeld, en er staan er nog 160 op de wachtlijst", zegt psycholoog Arnoud van Loon van het AMC tegen de NOS. "Die lijst wordt alleen maar langer, omdat zich wekelijks vier tot vijf patiënten aanmelden." 

Tijdens de behandeling wordt de patiënt geleerd het geluid wat minder te gaan haten. Het eten van chips klinkt bijvoorbeeld als het lopen over een grindpad, een geluid dat de misofoon misschien niet haat. Langzaam wordt er een verband gecreëerd tussen die twee geluiden, waardoor het eerste geluid minder gehaat gaat worden.

Heb jij ook de neiging om je collega een klap voor z'n muil te geven, wanneer hij nog één keer kucht? Dan wordt het misschien toch eens tijd om een afspraakje te plannen met je huisarts.

Overweeg je CBD voor 't eerst te gaan gebruiken? Lees even mee.
Heb jij ook regelmatig een eureka-moment terwijl je onder de douche staat? Dat komt hierdoor.
De wetenschap weet inmiddels waarom en legt uit. 
Doelen stellen is goed, maar welke valkuilen komen er werkelijk bij kijken?
Zet jij steevast je lievelingsplaylist op tijdens je workout? Lees even mee.
Treinen zijn bijna altijd overvol – veel beter zal het de komende tijd waarschijnlijk niet worden. Resultaat: Sardines. Blik.