Is dit een legitieme reden om wiet te roken?

Psyche

Sorry dames, het is weer ongelijk verdeeld in de wereld.

Mannen hebben meer baat bij wiet als pijnstiller dan vrouwen, stelt nieuw onderzoek. Het onderzoek is het eerste dat deze theorie op mensen test. De aanleiding is dat steeds meer Amerikanen de drug gebruiken om pijn te verlichten, waardoor ze aan de overkant van de oceaan op een landelijke legalisatie afstevenen. Medische professionals verwelkomen het onderzoek als een bewijs dat het onderzoeksveld op beide seksen moet focussen om een breder begrip te krijgen van de invloed van cannabis op de volksgezondheid. 

“Deze bevindingen komen in een tijd waarin meer mensen zich tot natuurlijke medicijnen wenden voor pijnverlichting,” zegt Ziva Cooper, docent-assistent klinische neurobiologie in de psychiatrie. “Pre-medisch bewijs stelt dat de ervaring van pijnverlichting door cannabis-gerelateerde producten kan variëren tussen de seksen. Maar, vóór dit onderzoek is er geen enkel onderzoek gedaan naar hoe dit bij mensen werkt.” 

Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers data van twee onderzoeken die kijken naar de effecten van cannabis bij 42 mensen die wiet voor hun plezier roken. Na het roken van een inactief placebo of een actieve vorm van cannabis, gingen de deelnemers in een ijskoud bad, tot ze aangaven dat ze de pijn niet meer konden houden. Hierna kregen de deelnemers een korte vragenlijst voorgeschoteld. Vrouwen bleken vrijwel geen vermindering van pijngevoeligheid te hebben, maar wel een iets hogere pijntolerantie te hebben. Mannen bleken een veel hogere pijngrens te hebben én een verhoogde pijntolerantie. Afgezien van het verschil in pijnverlichting, ervoeren mannen en vrouwen geen verschil in hoe verdoofd ze zich voelden of hoe prettig het effect van actieve cannabis was.

De onderzoeksauteurs stellen dat vervolgstudies naar zowel mannen als vrouwen en hun cannabisgebruik nodig zijn. Hierbij moet worden gekeken naar de pijngrens, sterkte, manier van inname, frequentie van gebruik en het soort pijn.

Dit klinkt allemaal alsof de wereld er ineens een stuk mooier op is geworden, maar het is belangrijk om te weten dat er ook een hoop nadelen aan wiet roken vast kunnen zitten. Denk aan erectieproblemen, verslaving, overgewicht en andere ongewenste bijkomstigheden.

Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?
You're not alone, en dat is prettig. 
Meer buikspieren trainen, of toch niet? 
Wil jij ook al heel lang zo'n trouwe viervoeter? Nu heb je de beste reden ever.
Erover praten is niet slap. Tijd om jezelf een break te geven.