Honden- of kattenmens? Dit zegt het over je

Psyche

Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.

Ben jij een kattenmens of knuffel je veel liever met een hond? De meesten van ons weten hier direct antwoord op te geven, maar wat ze wellicht niet weten is dat dit ook direct een compleet beeld van hun persoonlijkheid schetst. En volgens dit onderzoek blijkt dat beeld vaak ook waar te zijn. 

Een onderzoek van Facebook

Aangezien honden doorgaans socialer zijn - en katten onafhankelijker en minder voorspelbaar, vroeg Facebook zich af of deze eigenschappen ook tot uiting komen in hun eigenaren. Het platform heeft daarom maar liefst 160.000 personen in Amerika onderzocht die foto's deelden van katten of honden. Zij hebben deze personen simpelweg 'hondenmensen' of 'kattenmensen' genoemd.

Hondenmensen hebben meer vrienden

Uit het onderzoek blijkt daadwerkelijk dat hondenmensen socialer zijn. Dit werd namelijk gemeten aan hun Facebook-vriendenlijstje: zo schijnen hondenmensen gemiddeld meer vrienden te hebben dan kattenmensen - 26 om precies te zijn. Dus net als hun extraverte huisdieren, maken zij vaker nieuwe connecties. Daarentegen krijgen kattenmensen wel vaker een uitnodiging voor een evenement: hun relaties zijn dan waarschijnlijk diepgaander.

Geen verrassing, maar wel een leuk detail: kattenmensen zijn vooral bevriend met andere kattenliefhebbers, terwijl hondenmensen voor andere hondenbaasjes gaan.

Kattenliefhebbers blijken vaker single dan hondenmensen

Juist, de 'zeventig-jarige kattenvrouw' stereotypering blijkt dus óók waar. Nouja, deels dan. Op basis van hun Facebook relatiestatus, zijn kattenliefhebbers vaker single dan hondenmensen (misschien zit tussen die 26 extra vriendjes gewoon nét de ware). Zo blijkt 30% van de kattenmensen single te zijn, tegenover 24% van de hondenmensen. Gelukkig is dit niet sekse - of leeftijdsafhankelijk. Jong, man of vrouwelijk en ouder: ze hadden allemaal evenveel kans op een relatie (of niet). 

Hondenmensen zijn doorgaans vrolijker 

Grumpy cat, eat your heart out! Je baasje stoot jouw niveau van chagrijnigheid gewoon van de troon. Facebook keek namelijk naar de 'gevoelens' van haar gebruikers - je weet wel: die knop voor 'feeling excited' of 'feeling loved', en zag dat kattenmensen vaker negatieve emoties toonden dan hondenmensen. Dit betekent echter niet dat zij daadwerkelijk vaker negatieve emoties ervoeren: kattenliefhebbers toonden over het algemeen vaker hun emoties op hun Facebook, inclusief de positieve.

Dus, onder welke groep schaar jij je en klopt bovenstaande volgens jou? Laat het ons weten in de comments. 

 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?
You're not alone, en dat is prettig. 
Meer buikspieren trainen, of toch niet? 
Wil jij ook al heel lang zo'n trouwe viervoeter? Nu heb je de beste reden ever.
Erover praten is niet slap. Tijd om jezelf een break te geven.