Foto: Getty

Heethoofd in het verkeer? Dit doe je eraan

Psyche

Speciaal voor de mensen die Tiny en Lau nog weten te overtreffen tijdens het rijden.

Je wordt afgesneden, iemand zit te bumperkleven, de auto voor je rijdt tergend langzaam, een of ander asociaal figuur probeert tijdens een file op het laatste moment in te voegen… Het zijn stuk voor stuk situaties waar de gemiddelde automobilist een kunstkop van krijgt. De vraag is alleen: hoe ga je hiermee om? Haal je drie keer diep adem en blèr je rustig verder op de zoetgevooisde stem van Jan Smit? Of komen er obscene handgebaren aan te pas en laat je je medeweggebruikers aan de hand van een toeterconcert weten wat je van de situatie vindt? Het spreekt voor zich dat je dat laatste omwille van je bloeddruk beter kunt laten. Zo houd je je verkeersagressie onder controle.   

Stel je verwachtingen bij

Begint je bloed te koken als je onverwacht achteraan moet sluiten in een file? Kun je dat arme opaatje wel wurgen, omdat ‘ie 58 gaat waar je 60 mag? Misschien is het een idee om een kwartier eerder uit bed te komen, zodat je wat meer speling hebt als je ’s ochtends naar je werk rijdt. Nog een tip: neem de sfeer in je bolide eens onder de loep. Waar luister je naar? Politieke praatprogramma’s en intense muziek doen bijvoorbeeld weinig goeds voor je stressniveau. Van een audioboek of ontspannen jaren 80-hitje word je veel relaxter. Zo ga je minder snel uit je stekker.

Zint eer ge begint

Je zult niet de eerste zijn die zichzelf voor een rood stoplicht laat verleiden tot een knokpartijtje. Vanzelfsprekend wordt niemand daar beter van: de tegenpartij niet, maar jij ook zeker niet. Denk dus eerst goed na over de eventuele gevolgen van je acties en stel vast waaróm je precies zo geïrriteerd bent. Is dat omdat iemand bij het verlaten van een rotonde zijn knipperlicht vergeet aan te zetten? Of misschien omdat de hond je favoriete sneakers vannacht in duizend stukken heeft gescheurd?

Verplaats je in een ander

Mensen zijn van nature egoïstische bestuurders. Het enige wat telt is waar we moeten zijn en hoe we daar zo snel mogelijk komen. Chill! Verplaats je eens in een ander: misschien moet die bumperklever zijn vlucht wel halen of staat zijn vrouw op het punt om te bevallen. Door de situatie op deze manier te benaderen, zul je je minder snel geneigd voelen om er bij elk hectometerpaaltje een ziekte uit te slingeren. 

Focus op je eigen rijgedrag

Wees niet diegene die als een bezetene van de ene naar de andere rijbaan manoeuvreert. Gebruik je knipperlicht, ga niet bumperkleven en gebruik al helemaal je telefoon niet tijdens het rijden. Met andere woorden: denk niet dat je het recht hebt om je als een ploert te gedragen omdat je haast hebt. Irritaties zijn daarnaast vaak het gevolg van een gebrek aan controle, en als er iets is waar je wél controle over hebt, is het je eigen rijstijl.

Zoek hulp

Deze is niet grappig bedoeld. Als je agressief bent in het verkeer, is de kans namelijk groot dat je ook in andere alledaagse situaties last hebt om je woede te beheersen – met alle gevolgen van dien. Ga dus gerust bij je huisarts langs en zoek naar een oplossing om nog meer vervelende situaties te voorkomen.

 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Weet je ook weer waarom je nog vrijgezel bent. 
Hoeveel verantwoordelijkheidsgevoel heb jij?
Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?