Heeft jouw partner een drankprobleem?

Psyche

Het is moeilijker om te signaleren dan je denkt.

Het is niet makkelijk vast te stellen of je partner – of goede vriend(in) of familielid – een drankprobleem heeft of niet. Wel zijn er een aantal signalen die je kunnen vertellen of je partners drankgebruik normaal is of een teken van een groter probleem. “Mensen die een gezonde relatie met alcohol hebben drinken niet vaak genoeg of te veel”, zegt Jasmine Aranda, verslavingsdeskundigde en klinisch directeur aan The Foundry Treatment Center in Steamboat Springs, Colorado. Maar alcoholisten gaan er anders mee om. “Een alcoholist is psychisch en fysiek afhankelijk van de chronische consumptie van alcohol en kunnen vaak niet stoppen met drinken als ze eenmaal begonnen zijn”, zegt Randall Swenger, psychiater en medisch directeur aan Mountainside Treatment Center in Canaan, Connecticut. Het is belangrijk te weten dat zelfs mensen met een leuk en gezond leven in de valkuil van verslaving kunnen stappen. Als je het idee hebt dat je partner een probleem heeft, kunnen deze signalen helpen vaststellen of hij of zij professionele hulp zou moeten zoeken.

 

1. Hij of zij drinkt om zich gelukkig te voelen. Er is geen twijfel over mogelijk dat alcohol je humeur serieus kan beïnvloeden. Maar, als je partner elke dag op een sixpack terugvalt, kan dit een signaal zijn dat er meer aan de hand is. “Een gezond persoon valt terug op hobby’s, sporten of pure ontspanning om zich aan het eind van de dag beter te voelen”, zegt Aranda.

2. Hij of zij drinkt met het doel dronken te worden. Als je merkt dat je partner constant drinkt tot hij of zij zwaar onder invloed is, of dat je geliefde uitspreekt graag dronken te willen worden, is dat een teken van verslaving. “Vaak drinken alcoholisten al wat vóór ze naar een evenement gaan waar sowieso gedronken wordt”, zegt Dwenger. Dit kan een manier zijn om verlegenheid en zenuwen de baas te worden.” Praat met je partner over te veel drinken en de tol die het eist qua jullie relatie, gezondheid en financiën.

3. Je partner kan te goed tegen drank. Voor de meeste mensen geldt dat hun gewicht, sekse en voedingspatroon vaststellen hoeveel alcohol je kunt drinken. Maar een alcoholist kan zo goed tegen alcohol omdat hij of zij steeds meer drinkt. Dit kan leiden tot afhankelijkheid, orgaanschade en zelfs de dood, zegt Tiffany Louise, life coach en therapeut voor één van de beste verslavingscentra. “Als je partner veel alcohol kan drinken en zich nog steeds redelijk normaal blijft gedragen, kan dit komen doordat het lichaam een resistentie opbouwt.”

4. Drank komt voor alles. Wanneer dronken worden je prioriteit wordt, kan je de schuld aan alcohol geven. “Wanneer je afhankelijk bent van alcohol, is alleen drinken belangrijker dan tijd doorbrengen met je geliefden,” zegt Dwenger. Dit teken is een directe reden om professionele hulp in te schakelen. “Vertel je partner dat hij of zij hulp moet zoeken en accepteren, en dat je hem of haar zal steunen”, zegt Aranda.

5. Je partner begint stiekem gedrag te vertonen. Moet je partner overwerken, maar komt hij of zij vervolgens ladderzat thuis? Dit zou een sterk teken van alcoholisme kunnen zijn. “Liegen over de hoeveelheid of frequentie van alcoholgebruik kan escaleren. Je zult snel zien dat wodka zijn of haar go-to drankje is, omdat de geur beter te verdoezelen is dan de geur van andere drankjes.” Veel alcoholisten zullen ook flessen drank verstoppen, zodat anderen nog steeds het idee hebben dat hun drinkgedrag normaal is.

6. Je geliefde vertoont afkickverschijnselen. Als je partner even stopt met drinken en vervolgens last krijgt van hoofdpijn, benauwdheid, trillingen, angstaanvallen, geprikkeldheid of zelfs hallucinaties: zoek onmiddellijk hulp. Dit is een teken dat het lichaam effecten ondervindt van alcoholonthouding. Als hallucinaties en/of toevallen voorkomen, bel direct 112 en schakel de hulp van een professional direct in.

7. Je geliefde blijft drinken, ondanks de consequenties. Als je partner vaker een boete heeft gekregen, misschien zelfs mee moest naar het bureau voor rijden onder invloed, zijn of haar baan is verloren of de banden met familie en vrienden zijn doorgesneden en alsnog doorgaat met drinken, is er een groot probleem. “Een alcoholist vindt het moeilijk om verantwoordelijkheden op het werk, thuis of op school na te komen”, zegt Dwenger. “Dus als je partner altijd punctueel en georganiseerd was, maar ineens niet meer weet dat er een afspraak gepland staat om 17.00 uur doordat er drank in het spel is, is dit een probleem. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid en veiligheid van je partner, maar ook op die van jou.”

8. Je partner wilt niet toegeven dat hij of zij een probleem heeft. “Helaas, daadwerkelijke vooruitgang kan je partner alleen maken door toe te geven dat er een verslaving in het spel is en hulp te zoeken”, zegt Aranda. “Als je partner niet wilt veranderen, onthoud dan dat jij niet verantwoordelijkheid voor je partners gezondheid.” Het is je geliefde die de eerste stap richting afkicken moet nemen. Als je partner dit niet wilt, is het tijd om een professionele interventie in te schakelen.

De wetenschap weet inmiddels waarom en legt uit. 
Doelen stellen is goed, maar welke valkuilen komen er werkelijk bij kijken?
Zet jij steevast je lievelingsplaylist op tijdens je workout? Lees even mee.
Treinen zijn bijna altijd overvol – veel beter zal het de komende tijd waarschijnlijk niet worden. Resultaat: Sardines. Blik.