Heeft je vriendin last van stress? Tip: Geef haar je T-shirt

Psyche

Ja, echt.

Ken je die filmscenes waarin een vrouw huilend op bed aan het shirt van haar vriend ligt te sniffen? Precies. Blijkbaar schuilt daar meer logica achter dan je had gedacht. Volgens onderzoekers kan dit bijzondere gedrag haar troosten en haar stressniveaus aanzienlijk verlagen.

“Veel mensen dragen het shirt van hun geliefde, of slapen aan hun bedzijde wanneer ze bijvoorbeeld niet thuis slapen,” zegt onderzoeker Marlise Hofer van de University of British Columbia. “Waarschijnlijk beseffen ze alleen niet waarom ze dit gedrag vertonen.” Uit het onderzoek blijkt dat de geur van een geliefde een handig hulpmiddel tegen stress kan zijn, en dat jouw gedragen T-shirt helpt om haar direct beter te laten voelen.

Om dit te achterhalen liet Hofer 96 mannen 24 uur lang een T-shirt dragen, zonder deodorant te gebruiken. Hun geliefden moesten vervolgens aangeven of de t-shirts waren gedragen en in welke mate zijn er beter gevoel door kregen. Er werden bij de dames zelfs speekselmonsters afgenomen om de cortisolwaarden te bepalen.

En ja hoor, de T-shirts die door hun vriendjes waren gedragen, deden daadwerkelijk wonderen voor hun gemoedstoestand. Het effect was zelfs van toepassing wanneer zij niet eens wisten dat het shirt gedragen was. Wanneer ze het wel wisten, was het effect echter nóg vele malen sterker, stellen de onderzoekers..

“Vanaf jongs af aan zijn mensen bang voor vreemden,” zegt Hofer. “Dus het is goed mogelijk dat de geur van vreemde mannen tot een vecht of vlucht-reactie kan leiden.” Op diezelfde manier kan de geur van een bekende man juist het tegenovergestelde effect hebben, zo blijkt nu.

Gerelateerd: Liefde maakt echt blind

Kortom, ga je een tijdje op vakantie en ben je bang om je vriendin in stress of tranen achter te laten? Laat dan gewoon wat gedragen kleding voor haar achter. Kleine kanttekening: we raden je wel aan om haar eerst dit artikel toe te sturen, alvorens je haar met een berg vuile was opzadelt.

Overweeg je CBD voor 't eerst te gaan gebruiken? Lees even mee.
Heb jij ook regelmatig een eureka-moment terwijl je onder de douche staat? Dat komt hierdoor.
De wetenschap weet inmiddels waarom en legt uit. 
Doelen stellen is goed, maar welke valkuilen komen er werkelijk bij kijken?
Zet jij steevast je lievelingsplaylist op tijdens je workout? Lees even mee.
Treinen zijn bijna altijd overvol – veel beter zal het de komende tijd waarschijnlijk niet worden. Resultaat: Sardines. Blik.