Heeft je vriendin last van stress? Tip: Geef haar je T-shirt

Psyche

Ja, echt.

Ken je die filmscenes waarin een vrouw huilend op bed aan het shirt van haar vriend ligt te sniffen? Precies. Blijkbaar schuilt daar meer logica achter dan je had gedacht. Volgens onderzoekers kan dit bijzondere gedrag haar troosten en haar stressniveaus aanzienlijk verlagen.

“Veel mensen dragen het shirt van hun geliefde, of slapen aan hun bedzijde wanneer ze bijvoorbeeld niet thuis slapen,” zegt onderzoeker Marlise Hofer van de University of British Columbia. “Waarschijnlijk beseffen ze alleen niet waarom ze dit gedrag vertonen.” Uit het onderzoek blijkt dat de geur van een geliefde een handig hulpmiddel tegen stress kan zijn, en dat jouw gedragen T-shirt helpt om haar direct beter te laten voelen.

Om dit te achterhalen liet Hofer 96 mannen 24 uur lang een T-shirt dragen, zonder deodorant te gebruiken. Hun geliefden moesten vervolgens aangeven of de t-shirts waren gedragen en in welke mate zijn er beter gevoel door kregen. Er werden bij de dames zelfs speekselmonsters afgenomen om de cortisolwaarden te bepalen.

En ja hoor, de T-shirts die door hun vriendjes waren gedragen, deden daadwerkelijk wonderen voor hun gemoedstoestand. Het effect was zelfs van toepassing wanneer zij niet eens wisten dat het shirt gedragen was. Wanneer ze het wel wisten, was het effect echter nóg vele malen sterker, stellen de onderzoekers..

“Vanaf jongs af aan zijn mensen bang voor vreemden,” zegt Hofer. “Dus het is goed mogelijk dat de geur van vreemde mannen tot een vecht of vlucht-reactie kan leiden.” Op diezelfde manier kan de geur van een bekende man juist het tegenovergestelde effect hebben, zo blijkt nu.

Gerelateerd: Liefde maakt echt blind

Kortom, ga je een tijdje op vakantie en ben je bang om je vriendin in stress of tranen achter te laten? Laat dan gewoon wat gedragen kleding voor haar achter. Kleine kanttekening: we raden je wel aan om haar eerst dit artikel toe te sturen, alvorens je haar met een berg vuile was opzadelt.

Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?
You're not alone, en dat is prettig. 
Meer buikspieren trainen, of toch niet? 
Wil jij ook al heel lang zo'n trouwe viervoeter? Nu heb je de beste reden ever.
Erover praten is niet slap. Tijd om jezelf een break te geven.