Elke dag 10 vreemden op straat begroeten? Dit is wat er gebeurt

Psyche

Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?

Ik ben geen asociaal persoon. Ik heb veel vrienden en ga geregeld op stap, maar ik werk ook veel thuis als schrijver, en thuis sluit ik me soms op in m’n hoofd - vooral op dagen dat ik schrijf, dus. Daar voer ik dan de diepste gesprekken, gewoon om wat reuring te creëren. Ik denk graag van mezelf dat ik erg betrokken ben met de wereld, maar in werkelijkheid heb ik een veilig geïsoleerde omgeving voor mezelf gecreëerd - nogmaals, in mijn eigen hoofd. Daarom was het tijd voor een nieuw plan van aanpak: ik koos ervoor om tien dagen lang ‘hallo’ te zeggen tegen tien mensen per dag.

Sharon Salzberg, mede-oprichter van the Insight Meditation Society en schrijfster van Real Happiness legde de regels aan me uit. Iedereen telde mee. De begroeting moest in het echte leven plaatsvinden. Het lukte me en dit is wat ik ontdekte.

Ik voelde me blijer, heb er geen ander woord voor. ‘Hallo’ zeggen tegen mensen om je meer verbonden te voelen is volgens Salzberg vergelijkbaar met diep ademhalen om stress te verminderen. Het is simpel, saai en wordt maar al te vaak aangeraden, maar het werkt. Het kost je bovendien niets.

Het grootste gedeelte van dit experiment vond plaats op het schoolplein van de school waar m’n zoon het grootste gedeelte van z’n tijd doorbrengt. Vlak daarnaast zit een sportschool, dus zodra ik ‘m heb gedropt loop ik naar de gym voor een snelle training. Het liefst kijk ik tijdens dit loopje zoveel mogelijk naar de grond, maar het experiment dwong me voor me uit te kijken. Ik koos de personen uit waar ik m’n begroeting tegen zou uitspreken.

Het was blijkbaar een goede opening. Uit het niets had ik gesprekken met mensen die ik kende, een beetje kende of helemaal niet kende. Zo leerde ik over rugby en kwam ik erachter dat een andere schoolpleinouder een gereedschapskist had waar je 'u' tegen zegt - en dat ik dat allemaal mocht lenen voor mijn volgende project. Mensen stelden zich open en spraken over werkstress en zorgen over de kinderen - alles voelde zoveel persoonlijker en dat deed me goed.

Overigens was het niet eens altijd nodig om een heel gesprek te voeren. In de gym was een oude, norse man die meestal rond dezelfde tijd sport als ik. Hij ziet er altijd wat bozig uit, en ik besloot ‘hallo’ tegen hem te zeggen omdat ik m’n quotum nog niet had gehaald. Hij glimlachte terug. Weg norsheid.

Hallo zeggen tegen mensen werd een automatisme en op de laatste dag was ik gewoon vergeten dat ik een challenge aan het doen was.

De grootste verandering was mijn eigen instelling. Ik was positiever omdat ik aardig moest zijn tegen mensen en simpelweg geen tijd meer gad om me als een eikel te gedragen – ‘hallo’ zeggen en onaardig zijn gaat niet samen. Onaardig zijn is dan ook hoogst onnodig, dus groet die man of vrouw op straat, ook als je chagrijnig bent. Het doet niet alleen anderen, maar ook jezelf goed. Ik durf zelfs te zeggen dat je er een beter mens van wordt.

 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Weet je ook weer waarom je nog vrijgezel bent. 
Hoeveel verantwoordelijkheidsgevoel heb jij?
Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?