Dit horloge maakt je socialer

Psyche

Meer vrienden maken? Draag dit apparaat.

Goed nieuws voor mensen die vaak tegen een sociale muur op lopen: de wereld is weer een flink staaltje technologie rijker. Onderzoekers aan Massachusetts Institute of Technology hebben een nieuwe apparaat ontwikkeld dat een groot verschil kan maken voor mensen die lijden aan sociale stoornissen (bijv. Asperger). Vaak hebben deze mensen moeite met sociale signalen en lichaamstaal te begrijpen, maar de wetenschap kan ze vanaf nu een handje helpen en de grootste zorgen wegnemen. Het ontwikkelde apparaat is een draagbaar object met kunstmatige intelligentie. Het vertelt de drager wanneer een gesprek op een blije, neerslachtige of neutrale toon wordt gevoerd. Hiervoor worden spraakpatronen en intonatie opgepikt. Het prototype fungeert al goed: 83 procent van de analyses wordt accuraat uitgevoerd. 

“Stel je voor dat je aan het eind van een gesprek kunt terugspoelen en de momenten kunt zien waarop je gesprekspartner zich niet (volledig) begrepen of zelfs angstig voelde”, zegt MIT-masterstudent Tuka Alhanai. “Ons werk is een stap in die richting. We zijn nog maar een paar stappen verwijderd van een wereld waarin mensen een sociale coach in hun zak kunnen dragen.” De technologische ontwikkelingen op dit gebied zijn nog pril, de volgende stap zal volgens Alhanai zijn om het algoritme te verbeteren, waardoor ook emoties als verveling, spanning en opwinding vastgesteld kunnen worden. “Door ons bezig te houden met deze vormen van technologie, weet ik zeker dat we onze onderlinge communicatie veel beter kunnen maken voor iedereen”, zegt hij. Bekijk hieronder de video waarin het apparaat wordt gepresenteerd. Handig, niet? 

Lees meer Psyche:
Deze man vertelt hoe hij over zijn paniekaanvallen heen kwam >>
Dit zijn de vier soorten geluk >>

Alcohol heeft niet lang nodig om je prefrontale cortex te beïnvloeden, volgens nieuw onderzoek. 
Hoe kiezen we een partner? Blijkbaar maak je de keuze minder bewust en vrij dan je denkt.
Je bent niet de enige man die graag met z'n benen over elkaar zit. 
De gevolgen van uitstellen en hoe je ’t fixt.
"Gezondheidsrisico’s van een slechte relatie vergelijkbaar zijn met die van ongezond gedrag zoals slechte voeding of te weinig beweging.” 
Last van hoofdpijn zonder oorzaak? Waarschijnlijk ben je een knarsetander.