De 10 raarste en meest onnodige onderzoeken van afgelopen jaar

Psyche

Waarom stopt iemand hier centen in?

Als je 2016 een lastig jaar vond, denk dan eens aan de laboratoriumrat. Ze werden stoned, ademden vervuilde lucht in en werden er dik van en daarna werden ze ook nog eens beschuldigd van luiheid. Oh en ze moesten aantonen dat bromances helpen bij stress. Heel wat, voor een rat.

Waren al die onderzoeken echt nodig? We vragen het ons af. Hieronder in elk geval 10 onderzoeken die het afgelopen jaar werden gedaan, waarvan we ons het nut sterk afvragen. Lees, leer en spreek met jezelf af dat je nooit geld stopt in dergelijk onderzoek. Niet dat 't schaadt, maar je helpt de wereld op zich ook niet vooruit. Komen ze. 

1. Van het warm hebben kan je chagrijnig worden

Onderzoekers van Brandeis University ontdekten dat als het te warm wordt, mensen zich ‘emotioneel minder goed voelen’. We vragen ons af waar het volgende onderzoek toe leidt: als het koud is, draagt men een jas.

2. Je leeft langer als je geen ongezonde troep eet

Mensen met een gebalanceerd voedingspatroon leven langer, zeggen onderzoekers van Tokyo’s Nationale Centrum voor Wereldgezondheid en Geneeskunde. Oh, wij wilden net naar de drive-in gaan om alle vitamines voor vandaag nog even binnen te harken.

3. Een extra keer door de douane op het vliegveld moeten, maakt je gelukkig

Twee-derde van de zakenreizigers die een enquête invulden met betrekking tot een pre-check vliegveld, voelden zich tevreden. Schijnbaar voelde de andere 34% zich gepasseerd.

4. Tetris spelen leidt tot minder zin in experimentele bezigheden

Britse en Australische onderzoekers hebben ontdekt dat drie minuten Tetris spelen de behoefte aan drugs, seks, alcohol, eten en andere verslavingen kan verminderen.

5. Spiderman bestaat niet

Een mens zou 40 procent van zijn lichaam bekleed moeten hebben met óngelooflijk stevig plakband of “onmogelijk grote voeten” moeten hebben om een muur te beklimmen zoals Spiderman. Dat zeggen wetenschappers van Cambridge University. Lekker onderzoekje, guys. Thanks.

6. Stoned worden maakt je minder productief

Een onderzoek van University College London ontdekte dat een bijwerking van wiet roken ‘onbereid zijn om werk te verrichten’ is. Méén je niet.

7. Haar op je hoofd is beter dan geen haar op je hoofd

Dankzij John Hopkins University School of Medicine weten we nu dat kale mannen die haartransplantatie ondergaan jonger en aantrekkelijker worden bevonden door mensen die ze niet kennen. We besparen ze alvast een hoop geld voor ’t volgende onderzoek: mannen in kleding worden ingeschat als mannen met meer financieel succes dan mannen zonder kleding.

8. Lopen is moeilijk

Het leven kent vele uitdagingen, maar wie had ooit gedacht dat lopen er één van was? Purdue University-onderzoekers ontdekten dat middelbare scholieren meer moeite hebben met lopen op twee benen dan volwassenen. Hoi, millennials, nog een mooie wandeling gemaakt?

9. Enge muziek zorgt dat haaien enger lijken

Naar haaien kijken terwijl je enge muziek luistert, zoals ‘duh-nuh… duh-nuh…’ kan een negatieve invloed hebben op hoe mensen haaien zien, stellen onderzoekers van de University of California San Diego. Het is dezelfde reden waarom je nooit naar de Star Wars-soundtrack moet luisteren wanneer je een robot ontmoet, want het is gewoon uitermate teleurstellend wanneer ze niet praten met een Engels accent.

10. Dakloos zijn is ruk

Als je het idee hebt dat op straat leven rustgevend is, moet je je even verdiepen in het nieuwe onderzoek van Paris Descartes University. Onderzoekers ondervroegen mensen met en zonder huis en ontdekten dat daklozen minder slapen en minder productieve slaap krijgen dan degenen met toegang tot dingen als een bed, lakens en een plafond. Echt, wow…

De oorzaak van overgewicht en overeten zit niet in calories in-calories out, gezonder of minder eten. Er is iets anders aan de hand. 
Niemand gaat naar de sportschool om jouw gezever aan te horen. 
"Ik viel ten prooi aan de wurggreep van sportschoolspiegels."
Wil jij iedereen altijd gelukkig maken, maar word je er eigenlijk doodmoe van? Lees even mee.