7 wetenschappelijk onderbouwde redenen om meer te gamen

Psyche

De eerstvolgende keer dat er gezeurd wordt over je Playstation, mag je dit inzetten. Hier zijn zeven redenen om vaker te gamen.

Je wordt handiger

Een avondlang je troepen langs futuristische slagvelden loodsen, verbetert je behendigheid. Dit blijkt uit odnerzoek van de Iowa State University. Uit een onderzoek onder chirurgen, blijkt dat degenen die geregeld de controller ter hand namen 27% sneller waren en een derde minder fouten maakten dan hun niet-gamende equivalenten.

Je wordt oplossingsgericht

GTA draait niet alleen om het aanrijden van voetgangers. Of nouja, grotendeels niet. Onderzoekers van de University of Wisconsin ontdekten namelijk dat gamers dezelfde hypothese-testende gedachtes hebben als onderzoekers in een laboratorium. Reden genoeg om een labjas aan te trekken bij je eerstvolgende rondje GTA.

Je maakt je brein sterker

Het ontdekken van een nieuwe omgeving versterkt zenuwprikkels in de hippocampus, het gedeelte van het brein waar het lange termijn geheugen gestationeerd zit. Volgens een onderzoek gepubliceerd in tijdschrift Cerebral Cortex. Het grappige is: het maakt niet uit of je deze omgeving ontdekt op een beeldscherm of in het echt.

Je wordt mentaal scherper

Schaken is leuk, maar voor een turbo-oplader voor je cognitieve flexibiliteit – het vermogen van je hersenen om te wisselen tussen ideeën – heb je iets meer actiefs nodig, volgens onderzoek van de UCL. Het spelen van snelle strategiespellen zoals Super Hexagon, maakt je to-do lijst een eitje.

Je wordt socialer

Dat zou je toch niet zeggen. Toch blijkt uit onderzoek van de the Journal of Computer-Mediated Communication dat online game het sociale leven van de spelers vergroot. Door de communicatie tijdens het gamen, worden ze ook socialer in het echte leven. Agressief online gedrag had daarnaast weinig effect op het dagelijkse leven.

Je wordt minder onbaatzuchtig

Volgens het tijdschrift Behaviour and Information Technology blijkt dat gamen – zelfs als de gamers  anoniem speelden – met anderen een positieve impact heeft op het gedrag. Sta boven de beledigingen en maak een team met de iets volwassenere online spelers. Zo kan je potje FIFA zelfs op kantoor nog een positieve uitwerking hebben.

Je wordt creatiever

Of je nou de tijd doorbrengt met Flappy Bird of zombies in Resident Evil, je console ter hand nemen is een recept voor Da Vinci-achtige creativiteit. Onderzoekers van de University of Michigan namen het internet- en gamegedrag van 491 12-jarigen onder de loep. Conclusie: het online browsen had geen effect, maar gamen verbeterde de teken- en schrijfskills van de kinderen.

Welke verschillende persoonlijkheden hebben katten- en hondenmensen? De wetenschap spreekt.
Word je een beter mens van zomaar mensen gedag zeggen?
You're not alone, en dat is prettig. 
Meer buikspieren trainen, of toch niet? 
Wil jij ook al heel lang zo'n trouwe viervoeter? Nu heb je de beste reden ever.
Erover praten is niet slap. Tijd om jezelf een break te geven.