We beginnen voor het gemak maar even met een dooddoener: niemand is perfect. Hetzelfde geldt voor relaties, ieder stel zal van tijd tot tijd te maken krijgen met moeilijke periodes. Er is echter een verschil tussen een tijdelijke strubbeling en een band die simpelweg ongezond is. Toch blijven veel mensen bij elkaar, ook al wijst alles erop dat ze beter af zijn zonder die ander – vaak omdat zij bang zijn voor verandering.

Geldt dit ook voor jou? Stel jezelf onderstaande vragen en kom erachter of het tijd is om er een einde aan te breien.

Bekvechten jullie vaak?

Stelletjes die het altijd maar met elkaar eens zijn? Die bestaan niet. Maar je moet ook weer niet het gevoel hebben dat je je in een emotionele achtbaan bevindt. Als jullie ruzies erg intens zijn en vaak tot heftige uitspraken of acties leiden, moet je je nog eens goed achter de oren krabben. Is er de ene dag niets aan de hand, maar barst de volgende dag ineens een bom en komt dit regelmatig voor? Ook dan is het wellicht tijd om verder te kijken. Fysiek geweld is uiteraard uit den boze, onder alle omstandigheden.

Is jullie relatie één grote wedstrijd?

Relaties zouden niet moeten voelen als een teamsport, waarbij wordt bijgehouden hoe vaak je iets goed doet en hoe vaak je de fout in gaat. Iedereen maakt zich hier weleens schuldig aan en dat kan op zich geen kwaad. Maar als je je partner constant op zijn fouten wijst en alsmaar door jammert over wat jij allemaal wel niet voor goede daden hebt verricht, is dat een duidelijk teken dat jullie lijnrecht tegenover elkaar staan. En dat hoort niet, want jullie zijn in eerste instantie een team.

Durf je het met je partner niet over écht belangrijke dingen te hebben?

We hebben het natuurlijk niet over wiens beurt het is om de vaatwasser uit te ruimen. Durf je je partner niet te confronteren met wat er écht door je hoofd gaat (wat zij wel of juist niet doen binnen de relatie bijvoorbeeld)? Dan ben je verkeerd bezig. Op deze manier geef je haar namelijk niet de kans om jouw zorgen weg te nemen of haar gedrag aan te passen. Het logische gevolg: er verandert niets. Jij ongelukkig – en zij waarschijnlijk ook.

Denkt je partner alleen aan zichzelf?

In het begin viel het misschien niet zo op, maar na verloop van tijd kan de narcist in haar naar boven komen. En dat is slecht nieuws, want in deze relatie is er in dat geval maar één iemand belangrijk – en dat is zij. Een narcist zal proberen jou te manipuleren of een schuldgevoel aan te praten, zodat je naar haar pijpen danst en jezelf compleet wegcijfert. Ze praat daarnaast grotendeels over zichzelf en heeft niet echt boodschap aan wat er in jouw leven speelt. Ons advies: wegwezen. Zo snel als je kunt.

Heb je het gevoel dat je niets goed kunt doen?

Als je jezelf uit de naad werkt om het je partner naar de zin te maken, maar daar niet in lijkt te slagen, zal dat je waarschijnlijk ook nooit lukken. Iemand het gevoel geven dat diegene niets goed kan doen, neigt naar psychologisch misbruik. Je partner hoort je steun en toeverlaat te zijn, een veilige haven. Is ze dat niet? Zet jezelf op de eerste plek en ga op zoek naar een passender maatje.

Is je partner ziekelijk jaloers?

Moet je bijvoorbeeld constant verklaren waar je bent en met wie? Dan besluit je op een gegeven moment misschien om maar gewoon te liegen, want dat is makkelijker. Maar komt die leugen eenmaal uit, dan is er alsnog stront aan de knikker. Wat veel mensen daarom doen, is hun sociale leven, hobby’s en interesses op een laag pitje zetten. Beide zijn geen teken van een gezonde relatie.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?