Waarom de kantoorkneus zichzelf altijd geweldig vindt

Lifestyle

Hoe de grootste faalhaas van kantoor zichzelf nog steeds fantastisch kan vinden.

Hoe goed ben jij in je werk? Hoe gezond ben jij ten opzichte van andere mensen? Hoe goed kan je met geld omgaan? Ben jij bovengemiddeld goed in grammatica?

Weten hoe competent we zijn en hoe we ons verhouden tot andere mensen is belangrijk om vooruit te komen in het leven. Het zorgt dat we goede inschattingen van situaties maken en bekwaam reageren op problemen - dat wil zeggen dat we weten wanneer we zelf kunnen ingrijpen of juist advies moeten inwinnen om iets op te lossen.

Het probleem is alleen dat psychologisch onderzoek aantoont dat we niet al te goed zijn in onszelf juist inschalen. Sterker nog: we overschatten onszelf nogal vaak.

Onderzoekers hebben een naam voor dit fenomeen: het Dunning-Kruger-effect. Dit effect toont aan waarom uit meer dan 100 onderzoeken blijkt dat enorm veel mensen zich de illusie maken dat ze superieur zijn aan anderen. We achten onszelf zelfs vaak zoveel beter dan anderen dat we de wetten der wiskunde overschrijden.

Hoe dit precies werkt? Check de video hieronder om het antwoord te vinden. Weet je eindelijk waarom die blaaskaak aan het bureau naast je altijd zo patserig doet.


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Padel lijkt op tennis, maar dan anders. Kom er achter of dit iets is voor jou.
Wees gerust: het wordt voorlopig alleen maar beter, toch?
Het enige dat je hoeft te doen is je zeven vrienden op te trommelen, een skihelm op te zetten en tussen december en april paraat te staan.
Van ijshockey tot voetbal, en van basketball tot boksen; bij het verschijnen van een film over Eddie the Eagle presenteren wij het ultieme sportfilmoverzicht.
Waarom je die twee welverdiende vrije dagen eigenlijk elke week hebt? Wij hebben het antwoord.