Tip: ga zo met je geld om en word rijk

Lifestyle

Hoeveel je verdient maakt niet uit, wat je ermee doet des te meer. 

Geld verdienen gaat niet vanzelf, geld uitgeven gek genoeg wel. Dus: hoe ga je slimmer om met je geld? Uit schade en schande wijs geworden, geven we je een paar tips.

Sparen zonder plan is niet goed genoeg

Als je een vakantie plant, plan je eerst waar je heen gaat. Daarna bedenk je pas hoe je gaat en waar je slaapt bijvoorbeeld.

Dat lijkt helemaal niet zo'n gekke aanpak als je op reis gaat, maar deze logica pas je nooit toe op je financiën.

Als je effectief wilt besluiten wat te doen met je geld, moet je eerst wat doelen stellen. Als je duidelijk hebt waar je wilt uitkomen, besluit je welke stappen je gaat nemen om daar te komen.

Je krijgt niet waar je niet om vraagt

Het idee dat je goed betaald moet krijgen omdat je het 'verdient', moet je loslaten. Mannen met succes krijgen niet wat ze verdienen, ze krijgen waar ze om vragen.

Als je niet meteen genoegen neemt met wat je wordt aangeboden, de onderhandelingen aangaat of vraagt om meer geld, heb je altijd kans om met meer te eindigen. 'Nee' heb je, 'ja' kun je krijgen.

Ook kleine uitgaven tellen mee

Een dikke gin-tonic in plaats van een biertje, een dure koffie of gewoon een willekeurige aankoop in de winkel: het telt allemaal op.

Het is net zoiets als stoppen met roken. Bedenk eens hoeveel je bespaart als je het niet doet. Hoeveel houd je dan over per week? En per maand? En per jaar? Van dat bedrag kun je weer iets anders bekostigen.

Schuld verdwijnt niet vanzelf

Bedenk een plan om je schulden af te lossen. Begin met bedenken hoeveel je schulden precies bedragen.

Denk aan je studieschuld, je creditcardschulden en hoeveel biertjes je vrienden nog van je krijgen. Je kunt dan kiezen uit twee tactieken.

Je lost de grootste eerst af zodat die niet nog meer schulden kan genereren of je begint met de kleinste en gebruikt het momentum om daarna de rest af te lossen.

Het kan allebei werken, als je maar naar een doel toewerkt.

Het onverwachte is nooit onverwacht

Ook al ga je héél verantwoordelijk met je geld om, er komen altijd onverwachte kosten op je pad. En dat wéét je.

Er kunnen onverwachte dokterskosten opduiken, een boete of je geeft eens wat te veel uit in de kroeg. Kan gebeuren, maar pas je budget daarop aan!

Goedkoop is duurkoop

Het is natuurlijk heel goed om soms voor goedkope producten te gaan. Het is ook verleidelijk om een goedkoop paar schoenen te kopen. Die verslijten alleen vaak zo snel dat je al snel weer een nieuw paar kunt kopen. Kwaliteitsartikelen gaan vaak langer mee. Dat geldt voor grotere aankopen zoals auto's en meubels, maar ook voor je spijkerbroek.

Betaal jezelf eerst

Je kent het moment wel: je salaris is net binnen en je voelt de innerlijke drang om een flinke stapel kleren te gaan kopen. Dat kan natuurlijk, maar het is slimmer om eerst wat geld te spenderen aan wat essentieel is. Denk daarbij aan je spaarrekening, je schulden en je boodschappenpotje. Daarna kun je helemaal los gaan.

Hiermee voorkom je dat je een slechte koopgewoonte ontwikkelt. Je kunt het nog makkelijker maken door automatische overschrijvingen in te stellen.

Je hebt minder nodig dan je denkt

Volgens onderzoek kan geld je geluksgevoel vergroten. Maar tot een bedrag van 63.000 euro per jaar, niet meer. Meer geld heeft geen effect op hoe je je voelt. Raak dus niet geobsedeerd door zo veel geld te willen verdienen als mogelijk, maar focus je op juist zo slím mogelijk met je geld omgaan. Je beste optie: geef je geld uit aan ervaringen, die zijn voor het leven.

 

Via Esquire.nl

Deze wil je opslaan, geloof ons.
Wil jij dit jaar met een beperkt budget een memorabele reis maken? Volgens Lonely Planet zijn dit dan de 10 beste bestemmingen.