Maak de beste wintersportfoto

Lifestyle

Als ik de gordijnen opentrek, zie ik een rode gloed op de top van de bergen. Het belooft een prachtige skidag te worden. Als fotograaf wil ik mijn camera op zo'n moment niet thuislaten. Maar de zware spiegelreflex die ik voor mijn werk gebruik, is tijdens het skiën geen optie. En een compactcamera heeft meestal trage scherpstelling en een grote ontspanvertraging, waardoor je geen goede actiefoto’s kan maken.

Gelukkig bestaan sinds een paar jaar de zogenaamde systeemcamera's met verwisselbare lens. Deze camera's passen in je jaszak of in een klein rugzakje. Het autofocus systeem is in het algemeen een stuk sneller dan bij compact camera's. Een optionele elektronische zoeker is prettig als de zon volop schijnt. Een schermpje is dan meestal te flets.

Als je in de sneeuw fotografeert zijn de foto's vaak veel te donker. Dit los je op door een belichtingscorrectie van +1 LW (overbelichting) te gebruiken. Pas de waarde aan indien nodig.
Voor actiefoto´s, bijvoorbeeld bij een springschans, kun je de autofocus het beste op continue zetten. Neem vervolgens een laag standpunt in. Zo krijg je de blauwe lucht er goed op, zodat de opspattende sneeuw prachtig afsteekt. Ik gebruik hiervoor altijd de kleinste brandpuntsafstand (groothoek). Maak tijdens de sprong een burst van 20 foto’s, de mooiste pik je er later uit. Zorg wel voor een geheugenkaart met voldoende opslagcapaciteit. Geheugenkaartjes zijn tegenwoordig spotgoedkoop. Gebruik minimaal een klasse 6 kaart (voor full HD video). Prijzen beginnen bij 10 Euro, en je hebt al een professionele klasse 10 SanDisk 32 GB Extreme SDHC kaart voor rond de 30 Euro.

Met de huidige generatie camera's kun je meer dan alleen fotograferen. HD video's zijn prachtig om acties als sprongen en valpartijen in beeld te brengen. Leuk voor Facebook. Nog een laatste waarschuwing: als je ergens stil staat om foto's te maken, zorg dan dat je goed zichtbaar bent voor andere wintersporters. Een goede foto is geen gekneusde of gebroken botten waard.

Samengevat:

- Hoe kleiner de camera hoe beter, maar let bij de keuze wel op functies zoals autofocussnelheid
- Gebruik belichtingscompensatie om te voorkomen dat de sneeuw te donker wordt
- Neem voldoende geheugenkaarten mee
- Wees creatief. Een camera kan meer dan alleen fotograferen.
- Een laag standpunt geeft vaak een spectaculair effect
- Zorg dat andere skiërs en snowboarders je kunnen zien

Meer tips en foto's vind je op zijn website.

Aangezien de zomer in volle gang is, wil jij in topvorm zijn. Men’s Health helpt je in de vorm van workouts die je stofwisseling een serieuze schop onder z’n kont geven en pittige recepten die ervoor zorgen dat je abs tevoorschijn komen. Over topvorm gesproken: Wesley Sneijder siert onze cover. Hij vertelt je hoe hij fitter werd dan ooit.
Niet alleen jij geniet van de zon, warmte en avontuur in een ver oord. Ook ziekmakende bacteriën voelen zich er senang. Net als vele virussen en parasieten. Gebruik je verstand en voorkom diarree, etterende wonden of erger.
Ondanks het touwtje dat de meeste zwembroeken op hun plaats houdt, is het absoluut geen kwestie van one size fits all.
Verwen je autolak tot hij weer de allure van de showroom heeft.
Haal een kanjer binnen: met deze tips ben je sneller klaar met het daadwerkelijke binnenhengelen van zo’n flinke jongen dan met het vertellen van sterke verhalen erover.
De vakantie gaat naar verre oorden? Met een beetje voorbereiding, NASA-style, kun je veel tegen een jetlag doen. Geen alcohol drinken op 10 km hoogte bijvoorbeeld.