"Hereditary is de engste film die ik in mijn leven heb gezien"

Lifestyle

En wel hierom... (geen spoilers)

Op twee derde van Hereditary, de alles verterende psychologische horror van de film, merkte ik dat mijn benen pijn deden. Heel even was ik bang dat iets van de demonische horror uit de film mijn benen hadden aangetast. Toen bedacht ik me dat ik de afgelopen tachtig minuten verkrampt had gezeten en dat mijn benen pijn deden van het trillen. Ik zat letterlijk te rillen van angst.

De laatste keer dat ik zo bang was tijdens een film was toen ik als kind The Sixth Sense zag. Bijna twintig jaar later schrok ik nu weer van ieder geluidje in huis. Met dank aan Hereditary.

Laat me er wel één ding bij zeggen: Hereditary bestaat niet uit non-stop actie met geesten. Het is meer een psychologische thriller, die zelfs begint als een familiedrama. Stukje bij beetje wordt de spanning opgebouwd tot een ondraaglijk niveau, waarna het noodlot toeslaat...

Toni Collette speelt (Oscar-waardig) de rol van Annie Graham, die rouwt om de dood van haar moeder, met wie ze een moeilijke relatie had. Terwijl ze haar eigen voorouders en de bizarre gebruiken van haar moeder onderzoekt, gebeuren er vreemde dingen met het gezin in hun afgelegen huis in het bos. Vooral rond haar dochter Charlie (gespeeld door een zenuwslopende Milly Shapiro), die bijzonder goed ging met haar oma.

Na een tweede familietragedie die de al zwakke relatie van Annie met haar dierbaren dreigt te verstoren, zoekt ze naar antwoorden op haar verdriet en emotionele waanzin. Ondertussen gebeuren de meest bizarre gebeurtenissen (spookachtige visies, totale vreemden die opeens op bezoek komen, seances), die een paranoïde sfeer tot gevolg hebben.

Dit alles is grotendeels te danken aan Collette, wiens prestaties niet alleen afhangen van haar geloofwaardige schreeuw (die gaat door merg en been). Nee, de echte kracht zitten in het kanaliseren van de complexe emoties waarmee haar personage worstelt na de dood van een moeder waar ze nooit helemaal van hield.

Het engst is misschien nog wel dat Hereditary de kijker nooit op zijn gemak laat voelen. De film zit vol met kleine details - een steeds verschuivend kwaad, een schokkende draai halverwege de film, het vochtige geklak van een tong tegen een verhemelte  - die je je leven lang blijven achtervolgen.

Maar het is ook een film die laat zien hoe het verleden van een moeder een gezin kan achtervolgen. Zelfs lang na haar dood. Daarmee wordt maar weer eens aangetoond dat de zonden van onze ouders blijvende gevolgen kunnen hebben voor onze eigen psyche.

Ik vind het jammer om te zeggen, maar ik denk niet dat ik 'm nog een keer kan zien. Maar dat is oké. Want ik zie hem de komende jaren nog in mijn nachtmerries.

Benieuwd naar de trailer? Die zie je hier. Hereditary draait vanaf 14 juni in de bioscoop.

 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?

Via Esquire.nl

De krachtpatsers van de arbeidersmarkt.
Je hoeft geen Richard Branson of Felix Baumgartner te heten om de avonturier uit te hangen. Trotseer extreme condities, push jezelf tot buitenmenselijke prestaties of geniet op een bijzondere manier van de grootsheid van de natuur. Welke grootste thrills moeten op de bucket list van iedere amateur-avonturier?
Kom 31 augustus langs voor gratis workshops, workouts, demo’s, talks en meer. 
Wees niet de man die Nederlands spreekt tegen een Spaanse ober.
Word jij - net als de rest van Nederland - liever niet gestoken? Zo hou je die insecten op een afstand.
Smalltalk is niet voor iedereen weggelegd, maar met deze opmerkelijke weetjes kun je ook aardig interessant overkomen op je gesprekspartner.