Een voormalig kartellid vertelt hoe dicht Narcos bij de waarheid zit

Lifestyle

Ehm... tsja, dat is best wel dichtbij.

De seizoenen van Narcos lopen nogal uiteen. De eerste twee seizoenen van de serie gingen vooral over Pablo Escobars poederige imperium en het daarbij horende bloedvergieten. Het derde seizoen gaat over de geboorte van het Calikartel, een bende die meer dan 90% van de wereldwijde cocaïnehandel controleerde in de jaren 90.

Een van de belangrijkste leden was Jorge Salcedo, het hoofd van de beveiliging voordat hij uiteindelijk informant werd en de DEA hielp de bende ten val te brengen. Nu zit hij in een getuigenbeschermingsprogramma, maar hij hielp toch producent Eric Newman met het maken van Narcos. Hij zorgde er eigenlijk voor dat elke marteling tot het kleinste detail gereconstrueerd werd.

En nu is het nieuwe seizoen uit. Vandaar dat het voor Salcedo tijd was om zijn licht te laten schijnen op de serie en te beoordelen hoe realistisch-ie nou eigenlijk is. En natuurlijk hoe het was om deel uit te maken van het kartel. Mocht je het nog niet gezien hebben, vanaf nu volgen er spoilers!

"Eigenlijk is het verhaal hetzelfde (als wat er echt is gebeurd)," aldus Salcedo tegen Entertainment Weekly.

"Ik heb één aflevering van het nieuwe seizoen gezien, de eerste geloof ik, waar ze een gast uit elkaar trekken met twee motoren. Hoe afschuwelijk ook, dat klopt wel aardig. Dat hebben ze echt gedaan. Niet met Harleys, maar met twee Landcruisers. Ik was er niet bij, maar ken twee mensen die dat wel waren."

Salcedo vindt zijn angstaanjagendste ervaring de keer dat hij mee werd genomen naar een boerderij, waar, zonder dat hij het wist, een executie plaatsvond.

"Er klonk ineens geschreeuw. Ik was er niet helemaal bij. Mijn rol was om buiten te blijven wachten en ervoor te zorgen dat de weg vrij was. Maar ik dacht zo vaak, waarom lieten ze me dat doen? Waarom lieten ze me daar zijn? Ik hoefde daar niet te zijn. Was dit een gevalletje 'welkom bij de club'? Of was het een test om te zien hoe dapper je was of hoe je daar mee omging? Om te zien of je het aan iedereen gaat vertellen. Wat het ook was, ik begreep het totaalplaatje. Ze konden dit iedereen aandoen. Mij of iemand anders. Het maakt niet uit of je iemands vrouw bent ofzo. Ze hadden het mij ook aan kunnen doen."

Klinkt als een gezellig clubje...

Bron: EsquireUK

Je hoeft geen Richard Branson of Felix Baumgartner te heten om de avonturier uit te hangen. Trotseer extreme condities, push jezelf tot buitenmenselijke prestaties of geniet op een bijzondere manier van de grootsheid van de natuur. Welke grootste thrills moeten op de bucket list van iedere amateur-avonturier?
Kom 31 augustus langs voor gratis workshops, workouts, demo’s, talks en meer. 
Wees niet de man die Nederlands spreekt tegen een Spaanse ober.
Word jij - net als de rest van Nederland - liever niet gestoken? Zo hou je die insecten op een afstand.
Smalltalk is niet voor iedereen weggelegd, maar met deze opmerkelijke weetjes kun je ook aardig interessant overkomen op je gesprekspartner.
Drink jij brosé en eet jij bronuts? Dan is het tijd om je eigen mannelijkheid te herijken.