Deze elf woorden mag je nooit meer verkeerd zeggen (zoals advocado)

Lifestyle

Dat klinkt namelijk een beetje knullig.

Door Kirsten van den Berg

Onze collega’s van Gatsby.nl inspireerden ons om nog wat verder door te gaan op dit lijstje, waarin ze de vloer aanvegen met mensen die woorden als ‘púúzel’, ‘spagetti’ en ‘Konening’ verkeerd uitspreken. Wij hebben nog wat woorden voor ze gevonden. 

Uro
Zolang we niet in Uropa wonen, kunnen we ervan uitgaan dat ook de bijbehorende muntsoort niet zo uitgesproken dient te worden. Euro dus.

Vanielje
Kleine les over de grens: twee ‘ll’ spreek je op z’n Frans uit als een ‘j’. Vanieje, dus.

Advocado
Nee, de vrucht is a-vo-ca-do, zonder ‘d’. De man of vrouw die jou in de rechtszaal verdedigt wanneer je de desbetreffende vrucht naar een onschuldige omstander gooit omdat je gefrustreerd was vanwege het feit dat iemand weer het woord aDvocado in de mond nam, is een advocaat. Gelukkig vergeet je dat nu nooit meer vanwege deze heldere uitleg. Ok, doei. 

Dors
Dors is het huismerk bier van Jumbo en heeft meer te maken met Leffe dan met lef. Vooral oudere mensen hebben namelijk nog weleens de neiging om ‘durf’ uit te spreken als ‘dors’ (‘ik dors dat niet’), maar als je het niet hebt over het verwijderen van graankorrels uit aren, klopt dit niet. 

> Nu we toch bezig zijn: schrijf deze woorden ook maar meteen goed >>

Kommen
Als je het hebt over het ding waar jij ’s ochtends je havermout uit eet, dan klopt het. De uitspraak ‘Zij kommen morgen langs’ slaat natuurlijk als een tang op een varken.  

Graffiti
Wij Nederlanders hebben de neiging dit woord uit te spreken als ‘gravity’, maar muurschilderingen hebben bijzonder weinig te maken met zwaartekracht. De klemtoon ligt op de -ffi.

Pap-prika 
Het is páprika. Paprika, paprika, paprika. Staan maar twee 'p's' toch?

Weps/Spycholoog/raps
Er gaat iets faliekant mis met de ‘ps’- of ‘sp’-klank. Deze mevrouw op de Huishoudbeurs had er ook moeite mee.

Zeuven
Nee. Zeven.

Stiek
Een bepaald persoon in de naaste omgeving van de schrijver van dit artikel (voor deze ene keer noemen we geen namen, maar mocht je het willen weten moet je “JA!” sms’en naar 0900menshealth. Geintje.) heeft de vervelende neiging om elk Steakhouse in Nederland om te dopen tot ‘stiekhouse’ en vervolgens zonder blikken of blozen een stiek (wel medium-rare) te bestellen. Dit tolereren we vanaf heden niet meer.

Ziggo (met een harde G)
Voor de Nederlander die de Engelse taal niet machtig is, kunnen dit soort woorden een uitdaging zijn. Laten we je daarom helpen: het is Ziggo op z’n Engels. Niet Ziggggggggo met zo’n zagende ‘gggg’. Graag gedaan.

Wil jij dit jaar met een beperkt budget een memorabele reis maken? Volgens Lonely Planet zijn dit dan de 10 beste bestemmingen.
Je wilt die baan? Dan moet je jezelf wel serieus nemen. Deze acht dingen moet je nooit op je cv zetten.